Szerző: Vörös Péter

2004. február 17. 10:54

A kínai félvezetőpiac négy év múlva elérheti a 100 milliárd dollárt

Az STMicroelectronics, Európa első számú félvezetőgyártójának előrejelzései szerint a kínai félvezetőpiac forgalma 2008-ra meghaladhatja a 100 milliárd dollárt és a világ első számú félvezetőpiacává lép elő.

Az STMicroelectronics, Európa első számú félvezetőgyártójának előrejelzései szerint a kínai félvezetőpiac forgalma 2008-ra meghaladhatja a 100 milliárd dollárt és a világ első számú félvezetőpiacává lép elő.

Az előrejelzés alapjául az utóbbi évek azon globális trendje szolgál, hogy az elektronikai ipar tömegesen költözik az alacsony költségeket kínáló országokba, főként Kínába, véli Alain Dutheil, az STMicroelectronics stratégiai tervezésért és emberi erőforrásokért felelős alelnöke.

A cég adatai szerint tavaly az Ázsia/Csendes-óceáni régió (Japán nélkül) adta a félvezetőipar tőkeberuházásainak 58 százalékát. Kínában a gyári munkások bére kevesebb mint tizenhatoda az amerikai szintnek.

Dutheil arra számít, hogy Kína 2008-ban a globális félvezetőeladások 35 százalékát teszi majd ki. A szakember hangsúlyozta, hogy a STMicroelectronics már régóta jelen van az Ázsia/Csendes-óceáni régióban, Szingapúrban a cég 1984-ben nyitotta meg első gyárát. "Az ST-t nem éri meglepetésként ez a trend."

A Merrill Lynch amerikai befektetési bank szerint az idén tetőzik a félvezetőipar növekedése, jövőre azonban mérsékeltebb bővülés várható. A bank arra számít, hogy a tavalyi mintegy 18 százalékos növekedés után 2004-ben 20-25 százalékkal lendül fel a félvezetők globális forgalma és meghaladja a 200 milliárd dollárt.

A Merrill Lynch úgy véli, hogy a 2004-ben tapasztalt növekedési ütem 2005-ben lassul, jövőre 16 százalékos erősödés várható a félvezetők piacán, a globális forgalom pedig 236,3 milliárd dollárra emelkedik.

A Semiconductor Industry Association (SIA) szervezet januárban közzétett felmérése szerint novemberben az európai félvezetőpiac 6,4 százalékkal, a japán piac 4,5 százalékkal, az amerikai piac 4,1 százalékkal, a távol-keleti régió piaca pedig 3,8 százalékkal növekedett. A SIA szerint 2003-ban a globális félvezetőpiac növekedése minden bizonnyal meghaladta a korábban várt 15,8 százalékot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról