Szerző: Budai Péter

2004. február 16. 13:14

Legyen nyílt forrású a Java?

Szerdán Scott McNealy, a Sun vezérigazgatója kijelentette, hogy a nyílt forráskódú szoftverek a cége barátai. Rá egy nappal nyílt levélben érkezett a kihívás: hozza nyilvánosságra a Java forráskódját.

Szerdán Scott McNealy, a Sun vezérigazgatója kijelentette, hogy a nyílt forráskódú szoftverek a cége barátai. Rá egy nappal nyílt levélben érkezett a kihívás: hozza nyilvánosságra a Java forráskódját.

Eric S. Raymond, aki többek között a HWSW-n is megjelent "A katedrális és a bazár" című írás szerzője, és az Open Source Initiative elnöke felhívta a Sun figyelmét arra, hogy választania kell a Java magánkézben tartása, és annak széleskörű elterjesztése között.

"A Sun szándéka, hogy továbbra is erős irányítás alatt tartsa a Java forráskódját sérti a Sun hosszútávú érdekeit, mivel a nyílt forrású társadalom vonakodva fogad el ilyen technológiát. Ezzel megnyílik az út (és valószínűleg a jövő) a scriptnyelv-konkurencia számára, mint például a Python, és a Perl." -- olvasható Eric S. Raymond levelében.

"A kérdés az, hogy az irányítás, vagy a széleskörű elterjesztés a fontosabb, és kijelentésükkel ellentétben, miszerint 'a nyílt forráskódú szoftverek a cégünk barátai', a Sun úgy tűnik, inkább az irányítást választotta. A Sun feltételei annyira szigorúak, hogy a Linux disztribúciók még böngésző-plugin bináris Java fájlokat sem tartalmazhatnak, egyedül önálló fejlesztőeszközként használható."

A Sun válaszában felhívta Raymond figyelmét arra, hogy kénytelen volt megteremteni a jelenlegi egyensúlyi helyzetet, mivel túl nagy annak a kockázata, hogy a konkurens cégek -- különösen a Microsoft -- felhasználják a forráskódot saját megoldásaik fejlesztéséhez.

A Java nyelv lehetővé teszi, hogy ugyanaz a program gyakorlatilag az összes operációs rendszeren futtatható legyen, míg erre a Microsoft megoldásai jelenleg nem alkalmasak. A Sun és a Microsoft hosszú éveken keresztül harcoltak a Java és a Windows kapcsolata miatt.

"Létezik középút a Java kódjának megvédése és a lehető legtöbb ember fejlesztésbe történő bevonása között" -- nyilatkozta Russ Castronovo, a Sun szóvivője pénteken. A Java Community Process nevű hivatalos szervezet lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalatok, mint például a Motorola és az IBM beleszólhassanak a Java nyelv jövőjébe. A szóvivő véleménye szerint ez ebben a formában "nagyon jól" működik.

Raymond örömét fejezte ki, hogy a Sun nyilvánosságra hozta a Network File System specifikációját, és elérehetővé tette az OpenOffice.org forráskódját. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Sun által Unixra kifejlesztett NeWS grafikus felület azért maradt alul az X Windows Systemmel szemben, mert utóbbi forráskódja bárki által hozzáférhető, fejleszthető.

Raymond szerint "ha a Sun felkészült lenne rá, hogy a nyílt forráskód útján haladjon, visszaszerezhetné piacvezető pozícióját, és még az IBM-nél is jobb szövetséget köthetne a nyílt forrású társadalommal".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról