:

Szerző: Vörös Péter

2004. február 16. 00:27

Vita az amerikai szenátusban az internetes adókról

Több amerikai szenátor elégedetlen az internethozzáféréssel és forgalommal kapcsolatos adók állandó betiltását célzó, ún. Allen-Wyden törvényjavaslattal. A múlt héten benyújtott alternatív javaslat egy ideiglenes adómoratórium, amely nem fenyegetné az állami és a helyi kormányzatok bevételeit.

Több amerikai szenátor elégedetlen az internethozzáféréssel és forgalommal kapcsolatos adók állandó betiltását célzó, ún. Allen-Wyden törvényjavaslattal. A múlt héten benyújtott alternatív javaslat egy ideiglenes adómoratórium, amely nem fenyegetné az állami és a helyi kormányzatok bevételeit.

"A másik út helytelen és nem is jöhetne rosszabbkor" -- mondta Lamar Alexander Tennessee-i republikánus szenátor, aki Tom Carper Delaware-i demokrata, Kay Bailey Hutchison texasi republikánus és Diane Feinstein kaliforniai demokrata szenátorral együtt készítette el törvényjavaslatát. A renitens honatyák által benyújtott törvényjavaslat két évre betiltaná az internethozzáféréssel (beleértve a DSL-lel) kapcsolatos új adókat.

Alexander szerint az általuk ellenzett törvényjavaslat egyik legfőbb hibája az "internethozzáférés" fogalmának túlságosan széles definíciója, ami ahhoz vezethet, hogy az állami és helyi kormányzatok elesnek az olyan alapvető távközlési szolgáltatásokkal kapcsolatos adóktól, mint pl. a telefonhívások, mivel ezek egyre inkább "átköltöznek" az internetre.

Az internetes adók állandó betiltását szorgalmazó törvényjavaslat atyja George Allen virginiai republikánus szenátor és Ron Wyden oregoni demokrata szenátor, akik szerint adótilalom alá esnének többek a DSL hozzáféréssel kapcsolatos adók, valamint a néhány államban 1998 előtt már érvényben lévő és azóta is fennálló hozzáférési adók, amelyekre a korábbi, november 1-én lejárt moratórium nem vonatkozott.

A múlt héten benyújtott alternatív törvényjavaslatban megmaradna egy ún. "nagyapa" záradék, amely lehetővé tenné a DSL-lel és más internethozzáféréssel kapcsolatos korábbi adók fennmaradását.

Alexander és Carper szerint az Allen-Wyden törvényjavaslat jelentős adócsökkentést jelentene a távközlési cégek számára, egyszersmind nagy (akár több milliárd dolláros) bevételkiesést okozna az állami és helyi kormányzatoknak.

Allen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Alexander-Carper törvényjavaslat lehetővé tenné az állami és helyi kormányzatok számára egy, akár 15 százalékos fogyasztói adó kivetését az internethozzáféréssel kapcsolatban. "Világosan kell látni azt, hogy a most benyújtott törvényjavaslat alapján fennmaradhatnának az internethozzáférési (és különösen a szélessávú) szolgáltatásra kivetett jelenlegi adók".

Bár országos szinten már érezhető a gazdasági fellendülés az USA-ban, az állami és helyi kormányzatok bevételei továbbra is kedvezőtlenül alakulnak. "Kaliforniában az állami és helyi kormányzatok évente 836 millió dollárt vesztenének az Allen-Wyden törvényjavaslat következtében, Texasban 1,2 milliárd, Floridában 1,06 milliárd, Tennessee-ben pedig 361 millió dollár lenne a bevételkiesés" -- véli Alexander.

Mind az állandó, mind az átmeneti adótilalmi törvényjavaslat célja az eredeti, 1998-as moratórium leváltása. Ez utóbbi megakadályozta azt, hogy az állami és helyi kormányzatok adót vessenek ki az internetszolgáltatók által a fogyasztók számára megállapított díjakra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.