Szerző: Vörös Péter

2004. február 16. 11:36

Az EU tovább késlelteti az Oracle-PeopleSoft fúzióval kapcsolatos döntést

Folytatódik az Oracle-PeopleSoft szappanopera: az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy közel másfél hónappal elhalasztja a döntést azt illetően, hogy engedélyezi-e az Oracle részéről a PeopleSoft 9,4 milliárd dolláros, erőszakos felvásárlását.

Folytatódik az Oracle-PeopleSoft szappanopera: az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy közel másfél hónappal elhalasztja a döntést azt illetően, hogy engedélyezi-e az Oracle részéről a PeopleSoft 9,4 milliárd dolláros, erőszakos felvásárlását.

Az EB januárban felfüggesztette 4 hónapos, részletes felülvizsgálatát azzal a céllal, hogy további információkat szerezzen az Oracle-től. Eredetileg a hatóság március 30-án zárta volna le vizsgálatát, a Bizottság weboldalán pénteken délután jelent meg az új, május 11-ei határidő. Ugyanakkor az európai hatóságok újra leállíthatják az órát, ha további információkra van szükségük bármely féltől.

Az ügylet az Atlanti-óceán mindkét oldalán foglalkoztatja a szabályozókat, akik szerint annak eredményeként csökkenne a verseny a vállalati szoftverek piacán. Kedden az amerikai igazságügy-minisztérium ügyvédei azt ajánlották a kormánynak, hogy az ügylet megakadályozása érdekében hozzon ideiglenes tiltó intézkedést. Az amerikai hatóságok végleges döntése március 2-án várható.

Tavaly az öreg kontinens szabályozói a korábbinál rugalmasabbak voltak az olyan óriásfúziókkal kapcsolatban, mint a tervezett Oracle-PeopleSoft egybeolvadás, miután 2002-ben a hatóságok számos fúziós ügyet vesztettek el a bizonyítékgyűjtéssel kapcsolatos hiányosságok miatt. Ebből okulva a szabályozók a korábbi szigorú menetrendek enyhítése mellett döntöttek, ez szükséges ugyanis a megfelelő mennyiségű információ összegyűjtéséhez és az amerikai hatóságokkal történő egyeztetéshez.

Az Oracle tavaly júniusban jelentette be felvásárlási ajánlatát, a PeopleSoft azóta több ajánlatot is kereken elutasított, beleértve az eddigi utolsó, február elején bejelentett, részvényenként 26 dolláros árat. A leginkább a humán erőforrás és pénzügyi szoftvereiről ismert PeopleSoft szerint az ajánlott ár még mindig túlságosan alacsony. Ezenkívül a cég vehemensen kitart amellett, hogy az Oracle-lel történő egyesülés eredményeként csökkenne a verseny az üzleti alkalmazás-szoftverek piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról