Szerző: Budai Péter

2004. február 12. 10:56

A nagy cégek a CORBA további fejlesztését szeretnék látni az új Java verzióban

Annak ellenére, hogy a Java 2 Standard Edition 1.5 specifikációja elfogadásra került, három informatikai nagyvállalat is nemtetszését fejezte ki, amiért az új keretrendszer nem fog lényeges újdonságokkal szolgálni az alkalmazásközi kommunikációt tekintve.

Annak ellenére, hogy a Java 2 Standard Edition 1.5 specifikációja elfogadásra került, három informatikai nagyvállalat is nemtetszését fejezte ki, amiért az új keretrendszer nem fog lényeges újdonságokkal szolgálni az alkalmazásközi kommunikációt tekintve.

Az IBM, a BEA Systems és a Hewlett-Packard, akik mindhárman tagjai a Java nyelv fejlesztését felügyelő 14 tagú JSR-176 bizottságnak, szeretnék elérni, hogy a legfrisebb Java programozási függvénykönyvtárak a CORBA egy újabb verzióját tartalmazzák. A specifikációt ennek ellenére megszavazták, mivel nem szeretnék a J2SE következő verziójának -- kódnevén Tiger -- megjelenését késleltetni.

Laurie Friedman, az IBM szóvivője nem kívánta kommentálni az ügyet, de elmondta, hogy cége már a múlt héten közölte véleményét a még nem tisztázott CORBA támogatásról a szavazási folyamat részeként, és minden konstruktív ötletre nyitottak.

A J2SE a Java nyelv végfelhasználók számára készített verziója, amelynek segítségével bármely kliens-oldali Java alkalmazás futtatható. A J2SE az alapja a Java nyelv vállalati felhasználásra szánt Enterprise verziójának is (J2EE), ezért a J2SE újdonságai a J2EE következő kiadásában is megtalálhatóak lesznek.

A J2SE 1.5-re sokáig kellett várni. A jelenleg is használatban lévő 1.4-es verziót 2 éve adták ki. Az 1.5-ös kiadás tervezésénél a három legfontosabb tényező a skálázhatóság javítása, a teljesítmény növelése, és a fejlesztési munkák megkönnyítése volt.

A CORBA (Common Object Request Broker Architecture) szabvány az alkalmazásközi kommunikáció problémáira nyújt megoldást. Platformfüggetlen módon teszi lehetővé objektumok és üzenetek szállítását bármely CORBA-használó program között. Mivel az alkalmazások integrációjához elengedhetetlenek a hasonló technológiák, ezért ahhoz, hogy egy programozási keretrendszer ne maradjon le a kiélezett versenyben, támogatnia kell a rendelkezésre álló legfrisebb szabványokat.

A legnagyobb probléma, hogy a J2SE 1.5 specifikációjában még csak CORBA 2.3.1 támogatás található meg, amit még 1999-ben tettek a Java keretrendszer részévé. A CORBA ezen verziójának korossága miatt sokan nem hajlandóak a Java nyelvbe beépített integrációs lehetőségeket használni, helyette saját megoldásokat keresnek, mint például a BEA és az IBM saját ORB (Object Request Broker) szolgáltatásait. A BEA a CORBA 2.6-os verzióját szeretné látni a J2SE 1.5-ben, hogy mindenki számára vonzóvá váljon az egységes integrációs módszerek alkalmazására.

Tom Murphy, a META Group elemzője szerint a J2SE 1.5 megjelenése jó hír a Java közösség számára, azonban elterjedéséhez hosszabb időre lesz szükség, mivel a cégek többsége meglehetősen lassan reagál egy nyelv fejlődésére.

A J2SE 1.4 megjelenése után közel két évvel, múlt év novemberében debütált a J2EE 1.4. A Sun állítása szerint az SE és az EE kiadás közötti termékciklus-eltérés átlagosan 18 hónapos, ezért a cégek 2005 szeptemberére várják a J2EE 1.5-öt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról