Szerző: Budai Péter

2004. február 9. 10:31

A Microsoft újabb offenzívája a Linux és az IBM ellen

[News.com] Új szakaszba lépett a Microsoft stratégiája üzleti ellenfelei legyőzésére. A célpont most az IBM és a Linux, a támadási felület pedig az alkalmazások együttműködése, amiből a Microsoft saját állítása szerint többet nyújt vetélytársainál.

[News.com] Új szakaszba lépett a Microsoft stratégiája üzleti ellenfelei legyőzésére. A célpont most az IBM és a Linux, a támadási felület pedig az alkalmazások együttműködése, amiből a Microsoft saját állítása szerint többet nyújt vetélytársainál.

A redmondi székhelyű szoftveróriás az általa szponzorált elemzésekre hivatkozva, és az új "Get the Facts" (Lásd a tényeket!) reklámkampány keretében hívja fel a figyelmet termékeinek képességeire, amelyeket kivétel nélkül a Linux és IBM hasonló megoldásaival hasonlít össze.

A Microsoft korábban áraival imponált, azonban most a különböző szoftveres alkalmazások közötti együttműködés lett a kulcskérdés. A kampány első célpontja a Linux, illetve a nyílt forrású rendszerek voltak, azonban a támadás mostanra irányt változtatott, és az IBM is kereszttűzbe került.

Egy keddi interjú során Martin Taylor, a Microsoft platform stratégiájának vezetője azt nyilatkozta, hogy örül, amiért a Microsoft az IBM-nél előkelőbb helyen végzett az IT beruházásokat tekintve a Jupiter Research elemzésében. "Ez nyílvánvalóan azt jelzi, hogy a Microsoft a vártnál jobban boldogul az IT piacon" - állította Michael Gartenberg, a Juptier elemzője. A dolog pikantériája, hogy az elemzést a Microsoft finanszírozta.

Martin Taylor elmondta, hogy a Microsoft folyamatosan változtatja kampányának irányát, ezért az alkalmazások együttműködése után a következő lépcsőfok a megbízhatóság és a biztonság kérdése lesz. Hozzátette, hogy a sorrend az IT-vásárlók elvárásai alapján került meghatározásra.

A szoftverek együttműködésének kérdése az Internet, a Web-alapú szolgáltatások és az XML elterjedésével egyre fontosabbá válik, és valamennyi üzleti IT megoldás szállítója nagy figyelmet szentel a témának. A nagyobb informatikai cégek olyan jövőt képzelnek el, ahol lehetségessé válik különböző vállalatok termékeinek integrációja olyan módon, hogy XML, vagy más szabványos formátum segítségével kommunikálnak egymással. Ezáltal a szoftverrendszerek részei tetszés szerint múdosíthatóak, cserélhetőek, és a szálak nem egy kézben futnak össze.

A korábbi Microsoft kampány, ami a Linuxot és a nyílt forrású programokat támadta, visszafelé sült el, a konkurenciát kritizáló stílus nem érte el a célját. A Microsoft által finanszírozott elemzések azonban már vitatottabb helyzetet teremtettek. Miután a Microsoft a Forrester Research egy elemzésére hivatkozva azt állította, hogy a fejlesztési költségek a Windowsnál alacsonyabbak, mint a Linuxnál, az elemzőcég változtatott korábbi ügyfélpolitikáján. A Forrester most már nem engedélyezi, hogy az elemzést finanszírozó cég közzétegye az elemzés adatait.

A legfrissebb elemzésben a Jupiter december folyamán 800 informatikai beruházót kérdezett meg. A megkérdezett cégek mindegyike amerikai vállalatoknak dolgozik, és éves forgalmuk meghaladja a 10 millió dollárt. A válaszolók 72 százaléka szerint a Microsoft jelentős segítséget nyújt az alkalmazások együttműködése terén. A második helyezett Oracle 68 százalékot ért el, az IBM 63-at, a Sun 57-et, a HP és a Red Hat pedig holtversenyben 55-öt.

Stephen O'Grady, a RedMonk elemzője megkérdőjelezte az edeményeket, mivel az nem veszi figyelembe, hogy a megkérdezettek hány százalékának van valóban szüksége az alkalmazások széleskörű együttműködésére. A kérdéses cégeknek csak 36 százaléka rendelkezik olyan informatikai infrastruktúrával, ami több vállalat megoldásait használja vegyesen, míg 37 százalékuk kizárólag Microsoft szoftverekkel dolgozik.

A Jupiter Research kiáll az eredmények mellett. Gartenberg szerint ugyanerre az eredményre jutott volna bármelyik másik elemző is. Hozzátette, hogy a legtöbb vállalat egy központi platformra épít, és szereti hirdetni magáról, hogy homogén; de ez nem jelenti azt, hogy ne használnák más gyártók szoftvereit is. Leszögezte továbbá, hogy igaz, hogy az elemzést a Microsoft finanszírozta, de a feltett kérdések meghatározásába az óriáscégnek nem volt az beleszólása.

Az IBM is nemtetszését fejezte ki az elemzés kapcsán, amit Steve Eisenstadt, az IBM szóvivője közölt: "Egy megoldásszállító által finanszírozott elemzés -- ami vitatható kérdéseket tesz fel -- nem sokat tud hozzátenni az IT-integráció különlegesen fontos témaköréhez".

A Red Hat szóvivője, Leigh Day a Linux védelmére kelt: "Mivel a Red Hat Enterprise Linux hét platformra is elérhető, könnyen alkalmazható heterogén környezetekben is". A Red Hat Linux -- ahogy a Novell SuSE Linuxa is -- használható Intel Xeon, Itanium, AMD Opteron processzorokon, valamint négy további IBM szervercsaládon.

A tanulmány egyértelművé tette, hogy a web-alapú szolgáltatások hatékonyan működnek, -- amit eredetileg az IBM és a Microsoft közösen fejlesztett ki -- és a legszívesebben használt techológiát képviselik, ha alkalmazások integrációjáról esik szó. A megkérdezettek 55 százeléka részesíti előnyben a web-alapú szolgáltatásokat, és a köré épülő szabványokat.

A Microsoft nem érzi feladatának a Linux irányába történő fejlesztések bizonyos részeit. A LinuxWorld konferencián Taylor elmondta, hogy a nyílt forráskódot éltető társadalom feladata, hogy a Linux megfelelően tudjon fájlokat cserélni a Windows operációs rendszerekkel. Egyben utalt arra az esetre is, amikor a 90-es évek közepén a Microsoft önerőből fejlesztette ki a Novell IPX/SPX kommunikációs protokolját Windowsra, hogy a Windows-alapú számítógépek könnyedén beilleszkedhessenek Novell hálózatokba.

O'Grady szerint a Microsoft jelenlegi kampányának vegyes fogadtatása van. Egyrészt jelentős taktikai győzelmet aratott, mivel lényegesen megnövelte a Microsoft iránti érdeklődést a téma kapcsán, ugyanakkor feltüzelte a kedélyeket is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról