Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 4. 09:50

Jelentősen növelte negyedéves forgalmát a Cisco Systems

John Chambers
John Chambers
Bejelentette negyedéves eredményeit a hálózati eszközök legnagyobb gyártója, az amerikai Cisco Systems. A vállalat jelentősen növelte forgalmát, nettó nyeresége azonban csökkent. A január 24-én véget ért második pénzügyi negyedévben a Cisco 15 százalékkal 5,4 milliárd dollárra növelte bevételét, nettó profitja azonban 27 százalékkal 724 millió dollárra, azaz részvényenként 10 centre esett vissza.

A Cisco bejelentette, hogy a nettó eredmény tartalmaz egy 567 millió dolláros, azaz részvényenkénti 8 centes egyszeri költséget, amely a vállalat által hamarosan felvásárolandó Andiamo Systems dolgozóinak részvényopcióival kapcsolatos. A Cisco közölte, hogy ezt a költséget a könyvviteli szabályok változása miatt kellett az előző negyedévben elkönyvelni. Ezt a költséget figyelmen kívül hagyva a nyereség 30 százalékkal 1,29 milliárd dollárra, részvényenként 18 centre emelkedett, ami a forgalom hányadában rekord a vállalat történetében. A Wall Street elemzői részvényenként 17 centes nyereségre számítottak.

A Cisco bejelentette, hogy a tavaly felvásárolt Linksys forgalma 39 százalékkal 165 millió dollárra emelkedett. Az otthoni is kisvállalati környezetbe szánt, olcsó hálózati eszközöket gyártó Linksys rendkívül erős forgalma miatt a Cisco bruttó haszonrése enyhén csökkent. A vállalat közölte, hogy a legfelső kategóriás, internetes csomópontokban használt routereinek forgalma a negyedév során az előző év azonos időszakához képest 50 százalékkal nőtt.

John Chambers vezérigazgató szerint a látható fellendülés jelen szakaszában a vállalatok óvatosak a költésekkel kapcsolatban. Chambers arra kérte a befektetőket, hogy a javuló eredmények ellenére ne legyenek irreális elvárásaik a vállalattal kapcsolatban. A jelenlegi negyedévre a Cisco 1-3 százalékkal emelkedő bevételt vár annak ellenére, hogy ez a negyedév a vállalat számára hagyományosan a leggyengébb.

A technológiai ipar szereplőihez hasonlóan ez elmúlt év során a Cisco részvények árfolyama meredeken emelkedett, közel megduplázódott. Tegnap a rendes tőzsdei kereskedé során a papírok értéke 21 centtel 26,41 dollárra nőtt, a negyedéves eredmények kapcsán elhangzott, óvatosságra intő kijelentések nyomán azonban a kereskedés utáni időszakban 4,3 százalékkal 25,28 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról