Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 4. 09:22

Növelte piaci részesedését az Intel

Növelte piaci részesedését a negyedik negyedévben az Intel, az egész évet figyelembe véve azonban az AMD részesedése emelkedett, az Intelé csökkent -- derül ki a Mercury Research felméréséből.

Növelte piaci részesedését a negyedik negyedévben az Intel, az egész évet figyelembe véve azonban az AMD részesedése emelkedett, az Intelé csökkent -- derül ki a Mercury Research felméréséből.

A piackutató vállalat adatai szerint az év utolsó negyedévében a világ legnagyobb félvezetőgyártója 82,8 százalékos részesedést szerzett a PC-processzorok piacán, a harmadik negyedévben csupán a piac 82,6 százalékát uralta. Az AMD részesedése a megelőző negyedévhez képest 0,2 százalékponttal 15,5 százalékra csökkent. A fennmaradó 1,7 százalékon a VIA és a Transmeta osztozott.

Az AMD számára örvendetes hír, hogy a vállalat növelni tudta processzorainak átlagos eladási árát, így két és fél év után a negyedik negyedévben nettó szintű nyereséget tudott felmutatni. "Mindenkinek van egy jó híre" -- mondta Dean McCarron, a Mercury Research elemzője. "A piaci részesedések változásának nincs nagy jelentősége. Az AMD számára a részesedés csökkenése sokkal kevésbé fontos, mint az eredmény növekedése."

Amennyiben az AMD tavaly nem tudta volna növelni processzorainak átlagos eladási árát, az a helyzet állt volna elő, hogy a vállalat története során felhalmozott veszteség meghaladta volna az összbevételt. Az AMD 1969-es alapítása óta összesen 198,6 millió dollár nyereséget ért el. Az Intel legutóbbi negyedévében a nyereség 2,2 milliárd dollárt tett ki.

A 2003-as ávben az Intel piaci részesedése 82,9 százalékot tett ki, ami 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2002-ben elért 83,6 százalék. Az AMD részesedése eközben 0,5 százalékponttal 15,4 százalékra nőtt. A Mercury Research által közzétett adatok nem tartalmazzák az Xbox konzolban található Intel processzorokat, ezek figyelembe vételével a vállalat piaci részesedése növekedett volna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról