Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 3. 14:39

Grafikus piac a negyedik negyedévben: egyenlített az ATI

Nyilvánosságra került a Mercury Research piackutató vállalat részletes jelentése a grafikus piac negyedik negyedéves alakulásáról. A leginkább figyelemre méltó fejlemény, hogy a különálló asztali grafikus gyorsítók szegmensében az ATI jelentősen növelte részesedését, miközben az NVIDIA befolyása csökkent, így a két cég egyaránt 38 százalékos részesedést szerzett.

Nyilvánosságra került a Mercury Research piackutató vállalat részletes jelentése a grafikus piac negyedik negyedéves alakulásáról. A leginkább figyelemre méltó fejlemény, hogy a különálló asztali grafikus gyorsítók szegmensében az ATI jelentősen növelte részesedését, miközben az NVIDIA befolyása csökkent, így a két cég egyaránt 38 százalékos részesedést szerzett.

A negyedik negyedévben az értékesített -- asztali és mobil, chipsetbe integrált és különálló -- grafikus vezérlőchipek száma 13 százalékkal növekedett. A teljes piacon az Intel 31,7 százalékos részesedést szerzett, az ATI 24,9 százalékkal a mások helyen zárt és megelőzte a 24,7 százalékos részesedést felmutató NVIDIA-t. A három legnagyobb gyártót a VIA követte (10%), ezután a SiS (8%) és a Matrox (1%) következett.

A különálló grafikus processzorok szegmensében az eladások 18 százalékkal növekedtek. 2003 negyedik negyedévében az NVIDIA részesedése 3 százalékponttal 50 százalékra csökkent, az ATI részesedése 5 ponttal 45 százalékra nőtt. A Matrox és a SiS/XGI közel egyenlő arányban osztozott a fennmaradó 5 százalékon.

Az asztali grafikus chipek szegmensében az eladások 11 százalékkal nőttek. Az Intel 34 százalékos részesedésével vezette a mezőnyt, az NVIDIA 1 százalékpontos csökkenés után 28 százalékon zárt, az ATI 4 pontos emelkedés után 18 százalékot ért el. A VIA, a SiS és a Matrox 11, 8 és 1 százalékos piaci részesedést szereztek.

A különálló asztali grafikus gyorsítók eladásai a negyedik negyedév során 19 százalékkal nőttek. Az ATI 6 százalékponttal 38 százalékra növelte részesedését, az NVIDIA 4 százalékponttal szintén 38 százalékra esett vissza. A Matrox 3 százalékkal, a SiS/XGI pedig 1 százalékos részesedéssel zárta a negyedévet.

Az asztali gépekbe szánt, chipkészletbe integrált videovezérlők piacán az Intelnek gyakorlatulag nincs ellenfele, a világ legnagyobb chipgyártója a negyedik negyedév során 63 százalékos részesedést szerzett a 6 százalékkal növekedő piacon. A VIA és a SiS 20, illetve 15 százalékos részesedést szerzett, az NVIDIA 2, az ATI pedig 1 százalékkal volt kénytelen beérni.

A mobil grafikus chipek piacán az érdeklődés egyre inkább a chipkészletbe integrált megoldások felé fordul. A negyedik negyedévben értékesített -- különálló és integrált -- mobil grafikus vezérlők száma 18 százalékkal emelkedett. A gyártók rangsorában az ATI (55%) megelőzte az Intelt (23%), az NVIDIA-t (11%), a SiS-t (5%) és a VIA Technologiest (5%).

A különálló mobil grafikus chipek piacán az ATI továbbra is egyeduralkodó, a vállalat a negyedik negyedévben 73 százalékos részesedéssel rendelkezett. Az NVIDIA 21 százalékot, a SiS 5, a Silicon Motion pedig 1 százalékos részesedést tudhatott magáénak. Az értékesített chipek száma 13,3 százalékkal nőtt, azaz kisebb mértékben, mint a teljes mobil grafikus piac.

Az integrált mobil chipsetek piaca 23,5 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben, az Intel 48 százalékos részesedésével minden más piaci szereplőt maga mögé utasított. Az ATI részesedése a megelőző negyedévhez képest 3 százalékponttal 36 százalékra csökkent, a SiS és a Trident rendre 10, illetve 6 százalékos részesedést szereztek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról