Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 29. 08:43

Lassuló mobil-elterjedés hazánkban

Lassulni látszik a mobiltelefonok elterjedtségének üteme: 2003 decemberében -- a hagyományosan erős karácsonyi szezonban -- csak 223 ezer új SIM-kártyát értékesítettek a hazai mobilszolgáltatók -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből.

[HWSW] Lassulni látszik a mobiltelefonok elterjedtségének üteme: 2003 decemberében -- a hagyományosan erős karácsonyi szezonban -- "csak" 223 ezer új SIM-kártyát értékesítettek a hazai mobilszolgáltatók -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből.

Noha az egy hónap alatti közel negyedmilliós növekedés sem rossz üzleti eredmény, ha összevetjük az elmúlt évek hasonló időszakának kiugró értékesítési eredményeivel, látható, hogy a piac lassan telítetté válik. 2001 decemberében még majdnem félmillió új kártya került a mobilkészülékekbe, 2002 utolsó hónapjában pedig 357 ezer. 2002-ben egyébként egész évben kétmillióval növekedett az eladott SIM-kártyák száma, 203-ban már csak egymillióval -- a penetráció üteme szinte megfeleződött.

A decemberi gyorsjelentés szerint a mobilszolgáltatók piaci részesedése sem változott jelentősen: a Vodafone-hoz tartozik az aktív előfizetések 16,76, a Pannon GSM-hez a 35,83, a Westelhez pedig a 47,41 százaléka. Érdekesség egyébként, hogy míg az új előfizetők többsége egész évben a Vodafone-t választotta, november-decemberben a Westel jócskán kikanyarított magának a SIM-kártyák értékesítéséből: a XI. hónapban 60 000 új előfizető választotta a kék szolgáltatót (ugyanakkor a Pannon tízezer, a Vodafone kb. 35 000 kártyát adott el), decemberben a Westel hozzávetőleg 70, a Pannon 60, a Vodafone pedig 55 ezer előfizetéssel tudta növelni részesedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról