:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 23. 10:21

Várakozáson felüli negyedévet zárt a Microsoft

John Connors
John Connors
A PC-k iránti erős keresletnek köszönhetően a Microsoft csütörtökön a várakozások feletti negyedéves bevételről és nyereségről számolt be. A cég képviselői közölték, hogy megindult a vállalati IT-kiadások növekedése.

A december 31-én véget ért második pénzügyi negyedévben a Microsoft rekordnagyságú, 10,15 milliárd dolláros forgalom mellett 1,55 milliárd dollár, azaz részvényenként 14 cent nettó nyereséget ért el. Ez tartalmazza az alkalmazottak részvény-alapú kompenzációjával kapcsolatos egyszeri költséget, amely részvényenként 20 centre rúgott. A tavalyi pénzügyi év második negyedévében a Microsoft 8,54 milliárd dollár bevétel mellett 1,87 milliárd dollár -- részvényenként 17 cent -- nettó profitot könyvelt el.

A Thomson First Call által megkérdezett elemzők az egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával átlagosan 9,74 milliárd dollár forgalomra és részvényenként 34 cent profitra számítottak. Októberben a Microsoft bejelentetet, hogy a negyedéves bevétel 9,7-9,8 milliárd dollár lesz, a részvényenkénti eredmény pedig 30 cent körül várható.

A Microsoft asztali operációs rendszerekért felelős részlege a második negyedévben 21 százalékkal 3,06 milliárd dollárra növelte forgalmát. A szerverszoftverek üzletágának a bevétel 21 százalékkal 2,13 milliárd dollárra nőtt. Az Office-ért felelős divízió forgalma 27 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedett. Az üzleti szoftverek részlege 41 százalékkal 190 millió dollárra javította bevételét. A mobil divízió forgalma 38 millió dollárról 63 millió dollárra nőtt. Az Xbox konzolért és játékokért felelős részleg volt az egyetlen üzletág, amelynek forgalma csökkent: a divízió bevétele 5 százalékkal 1,27 milliárd dollárra esett vissza.

"A PC-k iránti fogyasztói és vállalati kereslet egyaránt várakozáson felül alakult, ami a Windows és Office termékek forgalmának stabil növekedését eredményezte" -- mondta John Connors pénzügyi igazgató. "A második pénzügyi negyedévben a vállalati IT piacon is a fellendülés jelei mutatkoztak, az asztali és szerver termékek iránti kereslet is növekedett."

A Microsoft szerint a PC-eladások a közeljövőben tovább nőnek. "A 2004-es pénzügyi évben a PC-eladások kétszámjegyű százalékkal nőnek" -- áll a vállalat által kiadott közleményben. "A pénzügyi év második felében az eladások mind a fogyasztói, mind a vállalati szegmensben emelkedni fognak. A szerver hardverek és az IT kiadások kilátásai is egyre jobbak."

A jelenlegi negyedévre a Microsoft 8,6-8,7 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 23-24 cent nyereséget vár, amely részvény-alapú kompenzációkkal kapcsolatos, részvényenként 5 centes egyszeri költséget tartalmaz. Ez felülmúlja az elemzők korábbi várakozásait, akik átlagosan 8,4 milliárd dollár bevételre és egyszeri költségek nélkül 27 centes részvényenkénti eredményre számítottak.

A rendkívül kedvező második negyedéves eredmények hatására a vállalat megemelte éves előrejelzését, a korábbi 34,8-35,3 milliárd dolláros bevétel helyett immár 35,6-35,9 milliárd dolláros bevételt vár a cég. A Microsoft megemelte éves nyereség-előrejelzést is, a cég immár részvényenként 82-83 cent nyereséget vár, ez részvényenként 35 cent részvény-alapú kompenzációs költséget tartalmaz. Októberben a vállalat 86-88 centes részvényenkénti nyereséget jelzett előre, ez részvényenként 24 cent költséget tartalmazott.

A kiváló negyedéves eredmények és a megemelt éves kilátás ellenére a Microsoft részvények árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben 28,01 dollárról 27,49 dollárra csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.