Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 21. 10:03

Háromszorosára növelte nyereségét a Motorola

Ed Zander
Ed Zander
A Motorola rendkívüli meglepetést okozva háromszorosára növelte negyedéves nyereségét és forgalma is felülmúlta a várakozásokat.

Az amerikai mobiltelefon- és félvezetőgyártó vállalat a negyedik negyedévben 8,02 milliárd dollár forgalom mellett 489 millió dollár, azaz részvényenként 20 cent nettó nyereséget könyvelt el. Az üzemi eredmény részvényenként 17 cent volt, ami 4 centtel magasabb a Wall Street várakozásainál. Egy évvel korábban a Motorola bevétele 7,7 milliárd dollárt, nettó nyeresége 174 millió dollárt, részvényenként 8 centet tett ki.

A legfontosabb üzletág, a mobiltelefonos részleg eladásai 3 százalékkal 3,3 milliárd dollárra csökkentek, mivel a vállalat alkatrészhiány miatt nem tudta időben piacra dobni beépített kamerával rendelkező készülékeit. "A forgalom csökkenése a termékek késése miatt történt" -- ismerte el Mike Zafirovski elnök és operatív igazgató, aki hozzátette, hogy a késés után december közepén végre megjelent telefonok kedvező fogadtatásra találtak a felhasználók körében.

A Motorola szerint rendkívül figyelemre méltó, hogy a negyedév alatt megrendelt mobiltelefonok értéke a tavalyi negyedik negyedévhez képest 64 százalékkal 3,6 milliárd dollárra nőtt. A mobiltelefonos részleg a negyedik negyedévet 127 millió dolláros üzemi eredménnyel zárta, egy évvel korábban a nyereség 294 millió dollár volt.

A hamarosan önálló vállalattá alakuló félvezetőgyártó részleg forgalma 2 százalékkal 1,4 milliárd dollárra, megrendeléseinek értéke 14 százalékkal szintén 1,4 milliárd dollárra nőtt, üzemi eredménye 18 millió dollárról 25 millió dollárra emelkedett. A hálózati termékek részlegénél a bevétel 11 százalékkal 1,4 milliárd dollárra emelkedett, az üzemi eredmény 138 millió dollárt tett ki. Egy évvel korábban a divízió veszteséges volt.

"Az eredmények azt mutatják, a bevételnövekedés visszatért és a nyereségesség tovább javítható" -- mondta a Sun Microsystems korábbi elnöke, a Motorola új elnök-vezérigazgatója, Ed Zander. A vállalat vezetője közölte, hogy a jövőben további költségcsökkentések és átszervezések várhatók. "Továbbra is figyelemmel kísérjük a költségeket. Azt hiszem az erőforrásaink még számos le nem szakíott gyümölcsöt tartogatnak."

A tavalyi pénzügyi évben a Motorola 27,1 milliárd dollár bevétel mellett 893 millió dollár, azaz részvényenként 38 cent nettó nyereséget ért el. A megelőző évben a vállalat bevétele 27,3 milliárd dollár volt, azonban a nettó veszteség 2,48 milliárd dollárra, részvényenként 1,09 dollárra rúgott.

A jelenleg is tartó első negyedévre a Motorola vezetői 6,8 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 5-7 cent nyereséget várnak. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 6,3 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 5 cent profitra számítanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról