Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 16. 10:30

Új Linksys termékek a vezeték nélküli otthon jegyében

[Lenhardt & Weichinger] A Linksys a vezeték nélküli otthon (Wireless Home) termékcsalád keretében több újdonságot jelentett be.

[Lenhardt & Weichinger] A Linksys a "vezeték nélküli otthon" (Wireless Home) termékcsalád keretében több újdonságot jelentett be.

A Linksys DVD Player with Wireless-G Media Link (WMLD54G) nevű vezeték nélküli multimédiás termék egy felsőkategóriás DVD lejátszót ötvöz egy Wireless-G médiacsatolóval, amely a PC-n tárolt digitális videó-, kép- és zenei anyagokat képes vezeték nélküli adatátvitellel TV-re vagy Hi-Fi berendezésre továbbítani. A készülék nagyfelbontású (HD) tévéken is képes lejátszani a DVD, CD vagy Video CD lemezeket.

A beépített Wireless-G médiacsatolóval digitális videók, fényképek zenék, valamint internetes rádióműsorok játszhatók le a számítógépről a TV-n vagy otthoni hangrendszeren, kihasználva a maximális 54 megabit/másodperc sávszélességet.

Az internetes tartalmak hallgatásához PC-re sincs szükség, ha az eszköz internetkapcsolattal rendelkezik, valamint az internetes rádió kivételével az összes többi funkció használható internetkapcsolat nélkül is. A termék várható 2004 első negyedévi megjelenéséig további funkciókkal és szolgáltatásokkal fog bővülni.

A cég Wireless Home termékcsaládjának második újdonsága egy önálló Wireless-B médiacsatoló (Linksys Wireless-B Media Link, WML11B), amelynek segítségével a különféle típusú digitális zenefájlok például a nappaliban található házi hangrendszeren hallgathatók meg. Az analóg és digitális világot Wireless-B (802.11b) hálózati kapcsolattal összekötő eszköz a digitális hangot -- például a lejátszott MP3, WMA és más zenefájlokat -- képes a PC-ről eljuttatni a zenekészülékre anélkül, hogy kábelek kígyóznának a lakásban szerteszét. Az eszköz továbbá hozzáférést biztosít az internetes rádiókhoz is.

Az opcionális hangszórókkal kiegészítve a médiacsatoló a lakás legtávolabbi pontjára is eljuttatja a zenét. Az LCD-képernyővel felszerelt eszköz kezelhető saját gombjaival, vagy egy infravörös távirányítóval. A médiacsatoló az otthoni hálózatra a beépített 802.11b vezeték nélküli funkcióval, vagy -- ha a lakás be van kábelezve -- akár egy szabványos 10/100 Ethernet-kábellel is csatlakoztatható.

A harmadik Linksys-újdonság egy új, nyolcportos 10/100 VPN Router (RV082). A kifinomult internet-megosztási megoldás kifejezetten a kisvállalatok igényei szerint készült. Az eszköz redundáns kapcsolatot képes biztosítani: szemben más, hasonló termékekkel, két internet-kapcsolati porttal rendelkezik, azaz egy tartalékot is nyújt meghibásodás esetére. A két port természetesen egyszerre is használható, ebben az esetben az útválasztó a terhelést intelligensen megosztja a két port között, maximálisan kiaknázva a rendelkezésre álló sávszélességet. Az eszköz nyolcportos kapcsolójára 8 PC kapcsolható közvetlenül 10/100 Ethernet-kapcsolaton keresztül, de további kapcsolókkal nagyobb irodai hálózat is kialakítható.

Az útválasztó virtuális magánhálózati (VPN-) funkciókat is biztosít (DES és 3DES titkosítással, MD5 és SHA hitelesítési algoritmusok használatával), amelyek segítségével a távoli dolgozók biztonságosan kapcsolódhatnak a cég hálózatára. Az útválasztó DHCP szervert és egy nagyteljesítményű állapotfigyelő tűzfalat is tartalmaz. Az eszköz beállítható úgy is, hogy korlátozza a belső felhasználók internet-hozzáférését. A konfiguráció egy egyszerűen kezelhető, webböngésző-alapú segédprogrammal történik. A Linksys 10/100 8-port VPN Router (RV082) már kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról