Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 16. 10:04

Várakozáson felüli eredményekkel zárta negyedévét a Sun Microsystems

Scott McNealy
Scott McNealy
A Sun Microsystems csütörtökön tette közzé második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat a várakozásoknál alacsonyabb veszteségről számolt be.

A Sun a december 28-án véget ért negyedévben 2,89 milliárd dollárd bevételt ért el, ami ugyan alacsonyabb a megelőző év azonos időszakában elkönyvelt 2,91 milliárd dollárnál, de felülmúlta az elemzők 2,75 milliárd dolláros előrejelzését. A vállalat negyedéves nettó vesztesége 125 millió dollár, azaz részvényenként 4 cent volt, míg a Wall Street szakértői részvényenként 5 cent veszteségre számítottak. Egy évvel korábban a Sun 2,28 milliárd dollár, azaz részvényenként 72 cent veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Noha a Sun a várakozásoknál jobb negyedéven van túl, Scott McNealy elnök-vezérigazgató az elemzők és a sajtó képviselői részére rendezett tájékoztatón nem tudta elmondani, mik az okai a nem várt jó teljesítménynek. McNealy rámutatott, hogy a Sun jelenlegi legfontosabb célja a stabil működés, a hatékonyság növelése, a költségek csökkentése.

A vállalat bejelentette, hogy bezárja newarki (California, USA) gyárát, ahol eddig csúcskategóriás szerverek, például Sun Fire 15K rendszerek összeszerelése zajlott. A newarki üzem tevékenységét hillsborói (Oregon, USA) gyárába telepíti át a Sun. Az átszervezés részeként a vállalat mintegy 300 alkalmazottat bocsát el.

Steve McGowan pénzügyi igazgató elmondta, hogy a szolgáltatásokból származó bevételek egy év alatt 902 millió dollárról 944 millió dollárra emelkedtek, azonban nem tudták ellensúlyozni a termékek értékesítéséből származó forgalom csökkenését. A hardver- és szoftvertermékek eladásából létrejött bevétel 2,01 milliárd dollárról 1,94 milliárd dollárra csökkent.

A Sun vezető nem tettek közzé a jelenlegi pénzügyi negyedévre vonatkozó előrejelzéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról