Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 12. 11:02

Mars-expedíció: a világ legfurcsább hálózati videojátéka

[Lenhardt & Weichinger] A Java-technológia nagy szerepet játszik a NASA legfrissebb, rendkívül sikeres a Mars bolygó kutatását szolgáló misszióban.

[Lenhardt & Weichinger] A Java-technológia nagy szerepet játszik a NASA legfrissebb, rendkívül sikeres a Mars bolygó kutatását szolgáló misszióban.

A "Spirit" nevű hatkerekű marsjáró sikeres landolása óta a NASA pasadenai sugárhajtású eszközökkel foglalkozó laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratories) tudósai nagy teljesítményű, Java alapú felszíni vezérlőrendszerüket használják a Spirit manőverezésére a marsi terepen -- ez eddig a világtörténelem legkülönlegesebb hálózati videojátéka.

A Java 3D és a Java Advanced Imaging technológia szintén kulcsszerepet játszik abban a szoftverben, amelyet a laboratórium a marsjáró által küldött valós idejű képek feldolgozására és értelmezésére használ. A NASA már elkészítette a szoftver egyszerűsített változatát, amely letölthető a szimulált háromdimenziós látkép megtekintéséhez és ebben a marsjáró körülvezetéséhez.

A NASA mérnökei speciális alkalmazásprogramozási felületek (API-k) és hálózati protokollok százait használta. A program révén gyűjtött adatok egy tudósokból és mérnökökből álló szétosztott, együttműködő hálózat részét képezik; az pedig, hogy a Java-technológia bármilyen platformon futtatható, biztonságos, megbízható globális párbeszédet tesz lehetővé a NASA tudományos közösségén belül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról