Szerző: Vörös Péter

2004. január 2. 14:30

Keményedik a verseny a francia ADSL-piacon

Franciaország legnagyobb internetszolgáltója, a Wanadoo nemrég úgy döntött, hogy decemberben jelentősen csökkenti az ADSL-szolgáltatás árait. Válaszként a legnagyobb vetélytársak panaszt emeltek a cég ellen.

Franciaország legnagyobb internetszolgáltója, a Wanadoo nemrég úgy döntött, hogy decemberben jelentősen csökkenti az ADSL-szolgáltatás árait. Válaszként a legnagyobb vetélytársak panaszt emeltek a cég ellen.

Az AOL France (az amerikai Time Warner leányvállalata) és a Club-Internet (a Deutsche Telekom T-Online csoportjának tagja) arról panaszkodnak, hogy a Wanadoo arra használja anyacége, a France Telecom telefonpiacon élvezett közel monopolhelyzetét, hogy veszteséges árak nyújtásával szorítja ki az ADSL-konkurenciát.

A Wanadoo, Európa második legnagyobb internetszolgáltatója két hete jelentette be, hogy 45 euróról 30 euróra csökkenti a havidíjat az új belépők esetében. Az ADSL-szolgáltatás a legtöbb francia városban már elérhető.

Stephane Treppoz, az AOL France vezetője a Le Figaro napilap keddi számában elmondta, hogy vállalata panaszt tett a Wanadoo ellen és az ajánlat felfüggesztését kérte. "Világos, hogy a Wanadoo egyes helyeken veszteséggel értékesíti az ADSL-szolgáltatást, főként a városoktól távol eső területeken" -- mondta Treppoz. "Ezért az AOL France úgy döntött, hogy hivatalosan is a versenyhivatalhoz fordul".

A Club-Internet december 24-én bejelentette, hogy hasonló okból -- bár más csatornán keresztül -- szintén fellép a Wanadoo ellen. A cég a francia kormányhoz fordult a Wanadoo ajánlatának felfüggesztése végett, mondván hogy az sérti az EU távközlési díjakról szóló, júliusban hatályba lépett törvényét. Az Európai Bizottság egyébként éppen júliusban büntette 10,4 millió euróra a Wanadoo-t az ADSL-piacon alkalmazott versenyellenes árazás miatt.

Az éles küzdelem jól illusztrálja a francia broadband internetpiacon kialakult helyzetet. Jelenleg már több mint ötmillióan használják az ADSL-szolgáltatást Franciaországban. A várakozások szerint 2005-re a háztartások 90 százalékában lesz szélessávú internethozzáférés.

Az állami tulajdonú France Telecom természetesen szeretné megtartani kvázi-monopol helyzetét, míg az európai piac egészét a liberalizáció terjedése jellemzi. 2003 elején a cég ADSL-piaci részesedése 70 százalék volt Franciaországban, azonban a kemény verseny és az olcsóbb árakat nyújtó riválisok megjelenése ahhoz vezetett, hogy a Wanadoo részesedése mintegy 55 százalékra csökkent az év végére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról