:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 19. 09:45

Veszteséges negyedévet zárt a PalmOne

A PalmOne tegnap délután, a tőzsde zárása után tette közzé második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 4,1 millió dollár nettó veszteségről számolt be.

A PalmOne tegnap délután, a tőzsde zárása után tette közzé második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 4,1 millió dollár nettó veszteségről számolt be.

Amint az ismert, a Palm nemrégiben felvásárolta a Handspringet, majd önálló vállalattá szervezte a Palm OS szoftver fejlesztésével és licencelésével foglalkozó részleget. A PalmOne -- a hardver-részleg -- a november 30-án véget ért második negyedévben 271,2 millió dollár forgalom mellett 4,1 millió dollár, azaz részvényenként 11 cent nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Egy évvel korábban a bevétel 257,9 millió dollár, a nettó nyereség 3,5 millió dollár, azaz részvényenként 12 cent volt.

A Palm részvényesei októberben hagyták jóvá a PalmSource részleg leválasztását, ezért a második negyedéves eredmények tartalmazzák a szoftver-részleg két hónapos teljesítményét is, illetve az októberben felvásárolt Handspring egy hónapos eredményeit. Ezek figyelmen kívül hagyásával a nyereség 2,6 millió dollár, azaz részvényenként 7 cent volt. Egy évvel korábban, ugyanilyen alapon számítva a nyereség 9,5 millió dollárra, azaz részvényenként 33 centre rúgott.

"Az új, üzleti és fogyasztói termékeink révén növeltük bevételünket, piaci részesedést nyertünk és üzemi szinten nyereséget értünk el" -- mondta Todd Bradley elnök-vezérigazgató. A PalmOne a második pénzügyi negyedéve során 1,4 millió tenyérgépet értékesített. Noha Bradley rendkívül optimistán nyilatkozott cége teljesítményéről, elemzők megjegyzik, hogy az új termékek megjelenése ellenére a tenyérgépek piaca nyomott és az ünnepi szezon sem hoz lényegi változást ezen a téren.

Judy Bruner, a PalmOne pénzügyi igazgatója közölte, hogy a jelenleg is tartó harmadik pénzügyi negyedévben 200-215 millió dolláros forgalom mellett 14-20 millió dolláros nettó veszteség várható, elsősorban az átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költségek miatt. A PalmOne részvényárfolyama tegnap 22,4 százalékkal 10,74 dollárra esett visssza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.