Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 19. 12:22

Rekorderedménnyel zárta legutóbbi negyedévét a Red Hat

Matthew Szulik
Matthew Szulik
A legnagyobb Linux-disztribútor, a Red Hat csütörtökön bejelentette, hogy legutóbbi negyedévében mind bevétele, mind pedig nyeresége rekordnagyságú volt. A cég közölte, hogy 31 millió dollár értékű részvényért megvásárolja a Sistina Software-t.

A november 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a Red Hat 33,1 millió dollár bevétel mellett 4,1 millió dollár, azaz részvényenként 2 cent nettó nyereséget ért el. A forgalom az elemzők várakozásain felül alakult, a szakértők 31,6 millió dolláros bevételre számítottak, a nyereség megfelelt az előrejelzéseknek. Egy évvel korábban a cég 36 százalékkal alacsonyabb bevétel mellett 214 ezer dollár profitot jelentett be.

A harmadik pénzügyi negyedév során a Red Hat összesen 33 ezer Red Hat Enterprise Linux (RHEL) licencet adott el, ami 7 ezerrel magasabb a megelőző negyedéves szintnél. A 33 ezer licencből 3 ezret korábbi Red Hat ügyfelek vásároltak meg, akik átálltak a RHEL konstrukcióra. A negyedév során a Red Hat 2500 új ügyfelet szerzett. A negyedik negyedévben 40 ezer licenc értékesítésére számít a vállalat. Matthew Szulik elnök-vezérigazgató úgy véli, hogy a további termékek és szolgáltatások bevezetésével a licencekénti bevétel folyamatosan növekedni fog. A cég története során eddig összesen mintegy 125 ezer RHEL licencet adott el.

Kevin Thompson pénzügyi igazgató közölte, hogy a jelenleg is tartó negyedik pénzügyi negyedévben a Red Hat 36,2-36,7 millió dollár forgalom mellett 5,5-5,7 millió dollár nettó nyereségre számít. Thompson közölte, hogy a harmadik negyedév végére a halasztott bevételek 40 százalékkal 42,3 millió dollárra nőttek. A cég 12 millió dolláros pozitív cashflow-val zárt az időszakot, a készpénzállomány jelenleg 329 millió dollár.

Matthew Szulik úgy véli, a Sistina Software felvásárlásával a Red Hat javítani tudja a linuxos adattárolási szoftvereit. A tranzakció várhatóan januárban zárul le. Szulik közölte, hogy vállalata továbbra is keresi azon cégeket, amelyek felvásárlása révén javíthatja termék- és technológiai portfolióját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról