:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 16. 11:43

Az EMC 635 millió dollárért felvásárolja a VMware-t

Joseph M. Tucci
Joseph Tucci
Az EMC bejelentette, hogy 635 millió dollár készpénzért megvásárolja a VMware-t. A vállalat várakozásai szerint az akvizíció nyomán szélesítheti szoftverkínálatát.

Elemzőket meglepte a tranzakció, ugyanis az EMC-t elsősorban a tárolóeszközökről és adatmenedzsment-eszközökről ismeri a piac, az VMware pedig kifejezetten szerver-virtualizációs szoftvereket kínál. Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy a tárolóeszközök és a szerverek virtualizációját az ügyfelek rendszerint egyszerre hajtják végre.

Szakértők szerint a VMware felvásárlása annak az egyértelmű jele, hogy az EMC ki szeretne lépni a tárolóeszközök világából és rendszer-szoftverek gyártójaként szeretné megvetni a lábát a piacon. A vállalat ebben az évben már három akvizíción van túl, azonban az eddig megvett cégek, illetve technológiák jórészt a tárolóeszközökhöz kapcsolódnak. A VMware világszerte mintegy 5 ezer ügyféllel rendelkezik, ezeken keresztül az EMC várhatóan tárolóeszköz- és menedzsment-megoldás eladásait is növelni tudja majd.

A magánkézben levő VMware tervei szerint 2004-ben kívánt volna tőzsdére vonulni, azonban Diane Greene elnök-vezérigazgató szerint az EMC leányvállalataként sokkal jobban tudnak a fejlesztésekre koncentrálni. Joe Tucci elmondta, hogy az a VMware az EMC részeként sokkal többet költhet kutatás-fejlesztésre, mint önálló vállalatként.

Joe Tucci szerint a VMware idei forgalma alig marad el a 100 millió dollártól, a jövő évben azonban már 175-200 millió dolláros bevételt vár a cég. Az EMC vezetője szerint a vállalat már korábban szemet vetett a VMware-re és 2004 közepén szerette volna megtenni az ajánlatát, azonban a várható tőzsdei bevezetés miatt a VMware az utóbbi időben a figyelem központjába került és a EMC-nek lépnie kellett.

Az EMC közölte, hogy a VMware felvásárlása várhatóan részvényenként 1 centtel csökkenti az első negyedéves eredményét. A felvásárlás után a kaliforniai VMware az EMC leányvállalataként működik tovább.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.