Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 16. 10:27

Látványosan növelte bevételét és nyereségét az Oracle

Jeff Henley
Jeff Henley
Az Oracle tegnap délután, a tőzsde zárása után tette közzé második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat közölte, hogy új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétele három éve nem látott mértékben nőtt.

A november 30-án véget ért negyedévben a kaliforniai szoftvergyártó 2,5 milliárd dolláros bevétel mellett 617 milllió dollár, azaz részvényenként 12 cent nettó nyereséget ért el. A Thomson/First Call által megkérdezett elemzők 11 centes részvényentkénti profitot vártak. Egy évvel korábban az Oracle 2,31 milliárd dollár bevételt és 535 millió dollár, azaz részvényenként 10 cent nettó nyereséget könyvelt el.

Az Oracle közölte, hogy az új szoftverlicenc-eladások értéke 13 százalékkal 849 millió dollárra nőtt. Az üzleti szoftverek licenc-eladásai 27 százalékkal 137 millió dollárra emelkedtek, az Oracle szerint a növekedés minden versenytársuknál nagyobb mértékű. Noha az emelkedés valóban látványos, a forgalom messze elmarad a 2002 második negyedévében elkönyvelt 163 millió dollártól, illetve a 2001 második negyedévében elért 279 millió dollártól.

Noha első látásra az Oracle eredményei látványosan nőttek, elemzők rámutatnak, hogy ez részben a nagyon gyenge első negyedévnek is köszönhető. Számos üzletet csak a második negyedévben hozott tető alá az Oracle -- vélik a szakértők. Jeff Henley pénzügyi igazgató elismerte, hogy a bevétel és a nyereség növekedése részben a dollár gyengülésének is betudható. Azonos árfolyam mellett az Oracle új szoftverlicenc-értékesítésből származó bevétele csak 5 százalékkal nőtt volna.

Az Oracle részvényenkénti eredményeit 1 centtel növelte egy adózással kapcsolatos változás, így ezt figyelmen kívül hagyva a vállalat eredményei épp csak megfeleltek az elemzők várakozásainak. Elvitathatatlan tény ugyanakkor, hogy a vállalat csökkentette a költségeit, amelyek a teljesn forgalomnak csak 63 százalékát tették ki -- egy évvel korábban az arány még 66 százalék volt. Az üzemi haszonrés így 37 százalékra emelkedett.

Jeff Henley pénzügyi igazgató elmondta, hogy a februárban véget érő negyedévben az Oracle 7-10 százalékos bevétel-növekedésre számít, az új licencek értékesítéséből származó forgalom pedig legalább 5 százalékkal nő. A részvényentkénti nettó eredmény 10-11 cent körül alakul majd. A tavalyi év azonos időszakában az Oracle 2,31 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 11 cent nettó nyereséget ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról