:

Szerző: Ady Krisztián

2003. december 15. 15:12

Japánban már működés közben is megcsodálható volt egy S3 DeltaChrome kártya

[Digit-Life] Néhány nappal ezelőtt, egy tokioi mini kiállításon is bemutatkozott működés közben egy S3 DeltaChrome chippel szerelt videokártya. Az első kereskedelemben is kapható, S3 chippel rendelkező kártyák várhatóan már január elején a boltokba kerülhetnek, legalábbis Japánban.

[Digit-Life] Néhány nappal ezelőtt, egy tokioi "mini kiállításon" is bemutatkozott működés közben egy S3 DeltaChrome chippel szerelt videokártya. Az első kereskedelemben is kapható, S3 chippel rendelkező kártyák várhatóan már január elején a boltokba kerülhetnek, legalábbis Japánban.

A DeltaChrome grafikus processzort alkalmazó videokártya 128 MB DDR memóriával volt szerelve, s egy Athlon XP 3200+ processzort tartalmazó rendszerben kerültek képességei bemutatásra. Sajnos a GPU típusa, a kártya pontos specifikációja, teljesítményadatok nem ismertek. A közelmúlt híradásai szerint elsőként az S8 jelzésű chipekre szerelt kártyákat dobják piacra a gyártók, így valószínűleg ezen a kártyán is egy DeltaChrome S8 grafikus processzor dolgozott.


Fotó: Digit-Life

Amint arról korábban beszámoltunk, a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, körülbelül 45 millió tranzisztorból álló, DirectX 9-kompatibilis DeltaChrome S8 grafikus processzor 8 pixel futószalaggal rendelkezik, és támogatja a Vertex Shader 2.0+ és Pixel Shader 2.0+ funkciókat. A csúcskategóriás F1 modell a tervek szerint 300-350 MHz-es sebességen üzemel majd 300 MHz-nél gyorsabb DDR memóriachipek társaságában. A lapka 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és maximálisan 256 Mbyte memóriát támogat.

Emellett a Chromotion Programmable Video Engine programozható dekódernek köszönhetően nem csupán a DVD-lejátszáshoz szükséges hardveres iDCT- és Motion Compensation-támogatást vállalhatja át, hanem MPEG-4, Windows Media és egyéb videokodekek hardveres gyorsítására is képes. A chipbe integrált videoenkóder HDTV tartalmak megjelenítését is támogatja, így akár 1080 soros megjelenítés is elérhető, sőt progresszív kijelzők meghajtására is képes.

A tavaszi CeBIT-en bejelentett három modell alapvető jellemzői a következők:

DeltaChromeF1 DeltaChromeS8 DeltaChromeS4
Futószalag:884
Max. memória:256 Mbyte128 Mbyte128 Mbyte
DirectX 9:+++
HDTV:+++

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.