Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 12. 12:28

Az IDC megemelte PC-forgalmi előrejelzését

Az International Data Corp. a fogyasztói kereslet növekedésére hivatkozva megemelte az idei évre, valamint 2004-re vonatkozó PC-forgalmim előrejelzését.

Az International Data Corp. a fogyasztói kereslet növekedésére hivatkozva megemelte az idei évre, valamint 2004-re vonatkozó PC-forgalmim előrejelzését.

A piackutató vállalat közölte, hogy az erős harmadik negyedéves eladások, valamint a negyedik negyedévre várt 15,3 százalékos növekedés miatt a korábbi 8,4 százalék helyett 11,4 százalékos növekedésre számít a PC-piacon. Az IDC szerint 2003-ban világszerte 152 millió PC talál gazdára, ezek értéke 175 milliárd dollár lesz.

"A kereslet harmadik negyedéves fellendülése, valamint a javuló gazdasági körülmények miatt a negyedik negyedévben jelentős növekedésre számítunk" -- mondta Loren Loverde, az IDC elemzője. "Továbbra is a fogyasztók jelenik a kereslet fellendülésének hajtóerejét, és bár a vállalati beszerzések még váratnak magukra, a piaci adatok azt mutatják, hogy valódi fellendülés vette kezdetét. A jövő évben a vállalati PC-vásárlások növekedésére és a teljes piac kétszámjegyű százalékos fellendülésére számítunk."

A PC-eladások eddigi legjobb éve 2000 volt, azonban idén ennél 8,8 százalékkal több számítógép értékesítésére van kilátás, 22 százalékkal csökkenő érték mellett. Az IDC szerint ez az alsó árkategóriás gépek népszerűsödésének, valamint a gyors ütemben csökkenő áraknak köszönhető.

2004-ben további 11,4 százalékos növekedésre van kilátás, a piackutató cég korábban csak 10,2 százalékos fellendülést várt a jövő évre. Az IDC előrejelzése szerint jövőre az eladott PC-k értéke 4 százalékkal növekedik az idei évhez képest.

A Gartner Dataquest november elején emelte meg az idei PC-forgalomra vontakozó előrejelzését. A piackutató cég augusztusban még úgy vélte, hogy 2003-ban világszerte 161,3 millió PC talál gazdára, ami tavalyhoz képest 8,3 százalékos növekedést jelent, a legfrissebb előrejelzés szerint azonban 164,3 millió PC eladása várható, ami 10,9 százalékos emelkedésnek felel meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról