Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 16. 09:56

Egyedülálló portáltechnológiát fejlesztett ki a magyar NetSoft

Egyedülálló portáltechnológiát fejlesztett ki a magyar NetSoft. A modern, grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszerekhez hasonló, ablakokból és ikonokból építkező NetWindow megjelenítési forma ma még kissé szokatlannak tűnik, de hosszú távon komoly várakozásokat fűz hozzá a fejlesztőcég.

Egyedülálló portáltechnológiát fejlesztett ki a magyar NetSoft. A modern, grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszerekhez hasonló, ablakokból és ikonokból építkező NetWindow megjelenítési forma ma még kissé szokatlannak tűnik, de hosszú távon komoly várakozásokat fűz hozzá a fejlesztőcég.

A jelenleg használatos honlapok általános tulajdonsága, hogy először a navigációs és keretrendszer töltődik be, majd megjelenik a tartalom. A képernyőn egyszerre egy oldal jelenik meg, a kiindulási oldalra többnyire visszalépéssel jutunk ismét. Az új ablakokba, vagy új böngészőkbe megnyitott felületek között nincsen összefüggés, egymástól teljesen különállóak. Ez a megoldás lassú letöltést, nehézkes információkezelést eredményez, átláthatatlan az útvonal.

A NetWindow főoldala mindig a háttérben marad, innen kiindulva a felhasználó tetszőleges aloldalakat, vagy akár más weblapokat is megnyithat. A program nem csupán nyitja, hanem egy egység részeként kezeli az általa megnyitott ablakokat, így sokkal gyorsabb és egyszerű, átlátható kezelést biztosít. A felhasználói felületen az ablakkezelő műveletek az operációs rendszerekben már megszokottakhoz hasonlóan működnek: az ablakok mérete, helye megváltoztatható, új ablakok megnyitása az ikonok segítségével történhet.

A megjelenítő működése független az ablakba nyitott tartalomtól, ezért alkalmas információ szolgáltató oldalak, fórumok, webáruház, stb. Illetve komplett külső weboldalak megnyitására is. Felhasználási területe tehát rugalmas, bonyolult portálrendszerek megjelenítésére is használható, ahol a leginkább hasznát vehetjük az asztaloknak. Míg a legtöbb grafikus operációs rendszeren egy asztalon csoportosíthatóak az ikonok és ablakok, addig a netWindow ugyanilyen asztal felületnek a töbszörösét biztosítja, azaz virtuális asztalfelületeket is kezel.

A megjelenítési rendszer Java technológiával készült, a webes szabványokat követve, így minden ehhez idomuló böngészőn fut, ezek a következők: Netscape 6.0+, Mozilla, Opera 7.0+, Internet Explorer 5.5+. Egyéb böngészőkre az optimalizálás folyamatban van.

Dévényi Gábor, a NetSoft szoftverfejlesztője elmondta, hogy a NetWindow elkészítése mintegy másfél évig tartott. A fejlesztéshez elsősorban azért kellett ilyen hosszú idő, mert nem csak látványos, hanem valóban jól használható rendszer tervezése és kivitelezése volt a cél. Gábor elismeri, hogy a NetWindow által kínált megjelenítési forma ma még igen szokatlan lehet az internettel most ismerkedő felhasználók számára, azonban szerkesztőségi vagy vállalati intranetes rendszerekhez testhezálló választás lehet.

A hírek szerint komoly érdeklődés mutatkozik eme egyedülálló technológia irányába, noha konkrét részletek és megállapodások egyelőre nem publikusak. A kíváncsi felhasználók a www.netsoft.co.hu oldalon tekinthetik meg és próbálhatják ki a NetWindow rendszert, illetve hamarosan az Mportal oldalon is viszontláthatják a technológiát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról