Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 10. 10:21

Jelentős szervezeti változás és biztató kilátások a Hewlett-Packardnál

Carly Fiorina
Carly Fiorina
A Hewlett-Packard vezetői tegnap egy New Yorkban rendezett elemzői konferencián bejelentették, hogy a cég egyesíti nagyvállalati számítógépes és konzultációs üzletágait. Carly Fiorina elnök-vezérigazgató emellett közölte, hogy a cég az idei pénzügyi évben a részvényenkénti profit 20 százalékos növekedésére számít.

Amint arról tegnap már beszámoltunk, az Enterprise Systems Group és a HP Services integrációjából 2004 közpére létrejövő Technology Solutions Group vezetője Ann Livermore, a HPS első embere lesz. Az ESG vezetője, Peter Blackmore a Technology Solutions Group értékesítési tevékenységét fogja felügyelni. A vállalat vezetői nem hoztak nyilvánosságra részleteket az egyesítéssel kapcsolatban, így többek között az sem világos, hogy jár-e elbocsátásokkal az átszervezés.

A HP célja ezzel a lépéssel, hogy a vállalati ügyfelek felé egy egységes, termékeket és szolgáltatásokat egyaránt tartalmazó csomagot tudjon kínálni. A vállalat nem titkolja, hogy az IBM nyomdokaiba szeretne lépni. A Nagy Kék forgalmának már több mint 50 százalékát adja a szolgáltatási és konzultációs tevékenység, a HP-nél ez az arány csupán 17 százalék.

Carly Fiorina pénzügyi elemzők előtt elmondta, hogy a vállalat továbbra is tartja magát ahhoz az előrejelzéshez, amely szerint az idei pénzügyi évben 77,6 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 1,43 dollár nyereséget ér el. Az elnök-vezérigazgató úgy véli, hogy a gazdasági körülmények javulnak és a cég termékei iránti kereslet emelkedik. Az előző pénzügyi évben a HP 73,06 millárd dolláros bevételt és részvényenként 83 centes profitot könyvelt el.

Fiorina elmondta, hogy szerinte alaptalan az a híresztelés, amely szerint a HP folyamatosan piacot veszít az IBM-mel és a Dellel folytatott harcban. "Tudom hogy manapság elég gyakori az a mondás, hogy a HP az IBM és a Dell közé szorult. A tények azonban nem támasztják alá ezt az elméletet" -- mondta a HP első számú vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a tárolóeszközök, szerverek és nyomtatók piacán a vállalat piacvezető.

A HP elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a cég tervei között szerepel számos felvásárlás. A vállalat az idei pénzügyi évben mintegy 100 millió dollárt kíván akvizíciókra költeni és elsősorban a menedzsment-szoftver portfolióját kívánja bővíteni -- mondta Fiorina.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról