Szerző: roberto

2003. december 4. 09:05

Bekerül-e az SGI XFS fájlrendszere a Linux kernel 2.4-es verziójába?

[KernelTrap, HWSW] A Kerneltrap fejlesztői híroldal a héten

[KernelTrap, HWSW] A Kerneltrap fejlesztői híroldal a héten beszámolt az LKML-en (Linux Kernel Mailing List) folyó tanácskozásról, amelynek témája a Silicon Graphics által eredetileg az IRIX operációs rendszerhez kifejlesztett XFS naplózó fájlrendszer bekerülése a Linux kernel mostani stabil szériájába. Az SGI 2001 tavaszán adta ki hivatalosan is fájlrendszerének Linuxra portolt, szabadszoftver-licenc alatt elérhető változatát. A 64 bites fájlrendszer rendkívül jó címzési skálázhatósággal rendelkezik, ennek előnyei különösen a többprocesszoros szervereken mutatkoznak meg, továbbá hatékony helykihasználást biztosít. Bár az XFS-t a legtöbb a Linux-disztribútor évek óta szállítja saját rendszereivel, az még mindig nem része a hivatalos, stabil Linux rendszermagnak.

Érdekes módon az XFS fájlrendszer, illetve annak fejlesztése néhány hónapja már nagyobb nyilvánosságot kapott, ugyanis az SCO Group egyik Linux elleni kirohanásának része volt egyfajta SGI-ellenes retorika, a cég azt állította korábbi szerződésekre hivatkozva, hogy minden olyan linuxos forráskód fölött rendelkezik, amit valamelyik nagy Unix-licencelő vállalat (pl. az SGI vagy az IBM) adományozott a linuxos közösségnek. Az SGI álláspontja szerint azonban az SCO Group követelései teljesen alaptalanok, hiszen az XFS az SGI saját fejlesztése, a kód semmilyen értelemben nem a Unix System V-ből származik.

Marcelo Tosatti, a Linux jelenlegi, 2.4-es stabil szériájának a karbantartója nincs meggyőződve az XFS fájlrendszer 2.4-es kernelbe való integrálásának szükségességéről, ráadásul a hamarosan elkészülő 2.6-os stabil kernel már tartalmazza az XFS kódját. A fájlrendszer fejlesztői és felhasználói azonban régóta igényelnék az XFS 2.4-es kernelbe való felvételét is, hiszen a fájlrendszer kódja évek óta a Linux fő fejlesztési ágán kívül is aktívan fejlődik, jelentős felhasználói bázisa van. Az igény a 2.4-es széria fejlesztésének utolsó pillanataiban fogalmazódott meg, Marcelo Tosatti ugyanis a héten bejelentette, hogy a 2.4-es kernelek közül előre láthatólag a következő kiadás, azaz a 2.4.24-es lesz az utolsó olyan változat, amelybe még új tulajdonságok kerülnek, a későbbi kiadások pedig már csak a felmerülő esetleges kritikus hibák és biztonsági problémák javításait tartalmazzák majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról