:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 1. 10:57

Jól szerepeltek a HP gépei az 500 leggyorsabb szuperszámítógépet számba vevő listán

A HP-nek immár egymást követő negyedik alkalommal sikerült megszereznie az első helyet a világ 500 legnagyobb, műszaki és üzleti rendeltetésű számítógépes rendszereinek szállítóit rangsoroló Top500 listán.

A HP-nek immár egymást követő negyedik alkalommal sikerült megszereznie az első helyet a világ 500 legnagyobb, műszaki és üzleti rendeltetésű számítógépes rendszereinek szállítóit rangsoroló Top500 listán.

A vizsgált minta közel egyharmada -- összesen 165 helyszín -- a HP gépeivel dolgozik. Így a HP valamennyi technológiai szállítónál nagyobb arányban képviselteti magát az ötszázas listán. Nagy teljesítményű HP Integrity, Superdome és AlphaServer rendszereinek köszönhetően a cég tovább növelte részesedését a 2003 júniusában közzétett adathoz (159 helyszín) képest, és az öt legnagyobb rendszer közül kettőt tudhat magáénak.

"A TOP500-as listán szereplő intézmények közül minden negyedik HP Superdome szervert használ, ami arról tanúskodik, hogy stabilan vezetünk a nagy teljesítményű műszaki számítástechnika világában" -- nyilatkozta Winston Prather, a HP High Performance Technical Computing divíziójának alelnöke és ügyvezető igazgatója. "A ranglista szerint egyre népszerűbbek az Itanium-alapú HP Integrity szerverek is."

Az Intel IA-32 és Itanium 2 architektúrájú szuperszámítógépeknél jelentős számbeli növekedést regisztráltak: a félezerből 189 helyszínen ilyen rendszerek működnek, idén júniusban számuk még csak 119 volt. A 189-ből harminchárom rendszert a HP szállított -- köztük hét HP Integrity Superdome fürtöt és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumához tartozó Pacific Northwest National Laboratorynél telepített HP rx2600 szerverfürtöt. Ez utóbbi a világ legnagyobb teljesítményű, Itanium 2 alapú rendszere.

A listán szereplő HP-s helyszínek közül 121 PA-RISC vagy Itanium processzorokkal felszerelt HP Superdome szerverekkel, 18 pedig HP AlphaServer kiszolgálókkal dolgozik -- ezek egyike a Los Alamos National Laboratory kutatóintézet AlphaServer-alapú ASCI Q rendszere, amely az USA legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.