:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 21. 14:49

A harmadik negyedévben a várakozások alatt maradt a chipgyárak kapacitás-kihasználtsága

A félvezetőipar látványos fellendülése ellenére a várakozások alatt maradt a félvezetőgyárak harmadik negyedéves kapacitás-kihasználtsága -- állítja a Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) jelentése.

A félvezetőipar látványos fellendülése ellenére a várakozások alatt maradt a félvezetőgyárak harmadik negyedéves kapacitás-kihasználtsága -- állítja a Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) jelentése.

A SICAS szerint a harmadik negyedévben a gyárak kapacitás-kihasználtsága 88,7 százalék volt, amely ugyan magasabb a második negyedéves 86,4 százalknál, de elmarad a várakozásoktól. "90,8 százalékos kihasználtságra számítottunk" -- mondta Cristina Osmena, a Needham & Co. elemzője. "A MOS gyártókapacitás a szeptemberi negyedévben 5 százalékkal növekedett a júniusi negyedévhez képest, miközben mi változatlan kapacitással számoltunk."

"A kapacitás szűkössé válása jó jel, azonban a mértéke lassabb a vártnál" -- mondta Osmena. "A gyártókapacitás 5 százalékos növekedése érdekes jelenség, hiszen a félvezetőgyártásban használatos berendezések forgalma nem növekedett számottevően. Ez minden bizonnyal a tőke hatékonyabb felhasználására utal."

Az IC Insights elemzőcég előrejelzése szerint a jövő évben a félvezetőgyártók tőkeberuházásai 48 százalékkal növekednek 2003-hoz képest, a növekedés üteme közel ötszöröse az idei évben tapasztalt bővülésnek. Az idei évben globálisan 29,615 milliárd dolláros tőkeberuházás várható, ami 10 százalékkal magasabb a tavalyi éves szintnél.

Az IC Insights közölte, hogy adatai szerint a jövő évben számos nagy félvezetőgyártó növeli jelentősen tőkeberuházási keretét, az STMicroelectronicsnál 33 százalékos, az Infineonnál 60 százalékos, a TSMC-nél 50 százalékos növekedés várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.