Szerző: Ady Krisztián

2003. november 19. 15:34

Bejelentette saját, fejlett videotömörítési technológiát alkalmazó optikai formátumát Kína

[Silicon Strategies] A várakozásoknak megfelelően, azonban több mint egy év késéssel jelentették be új optikai formátumukat Kína vezető elektronikai gyártói. Az Advanced Optical Storage Research Consortium csoport DVD-lemezeket és -lejátszókat gyártó cégeket tömörít, melyek közösen készítették el az EVD (Enhanced Versatile Disc) formátum specifikációit.

[Silicon Strategies] A várakozásoknak megfelelően, azonban több mint egy év késéssel jelentették be új optikai formátumukat Kína vezető elektronikai gyártói. Az "Advanced Optical Storage Research Consortium" csoport DVD-lemezeket és -lejátszókat gyártó cégeket tömörít, melyek közösen készítették el az EVD (Enhanced Versatile Disc) formátum specifikációit.

Az EVD formátumot nagyfelbontású, kiváló minőségű felvételek terjesztésére alkalmaznák Ázsia térségében, függetlenedve a "nyugaton" használatos, különböző licencdíjakkal terhelt formátumoktól. Az EVD rendszer felvételre és lejátszásra egyaránt alkalmas és a legújabb, On2 Technologies által fejlesztett VP5 és VP6 videotömörítési technológiával rögzíti a HD-tartalmat. A tömörítési és dekódolási technológiát egyelőre csak az LSI Logic DoMiNo multimédiás processzora támogatja.

A kínai EVD rendszer akár két órányi nagyfelbontású, High Definiton mozifilmet is tárolhat a "hagyományos", vörös lézerrel írt lemezen. A nagy felbontású televíziózás (HDTV) a hagyományos TV-képnél közel kétszer nagyobb sorfelbontást, ezért rendkívül éles képet nyújt. A szakirodalom többféle felbontást és képmegjelenítési technikát definiál. A korábbi hírek szerint az egyoldalas, egyrétegű optikai lemez kapacitása 6 GB lesz, míg a kétrétegű lemezen a DVD9-nél több, 11 GB-nyi adat lesz tárolható.

Az új formátum licencdíjak nélkül is implementálható a térség EVD-lejátszóiba, sőt, a lejátszók DVD-lemezekkel is kompatibilisek lehetnek. Az első EVD-lejátszók várhatóan az év végén jelennek meg, körülbelül 240 dolláros áron, mely a belepő szintű DVD-lejátszó árának körülbelül háromszorosa.

Az On2 VP6 kodekje amellett, hogy rendkívül alacsony bitrátán is kiváló képminőséget nyújt, a nagyfelbontású televíziózásban használt felbontásokat is támogatja. A sebességoptimalizációnak köszönhetően lehetővé vált a teljes D1 (720x576) felbontáson történő valós idejű tömörítés is. A dekódoláshoz a továbbfejlesztett verziónak 50 százalékkal kevesebb processzorteljesítményre van szüksége.

A VP6 éppen ezért már sikeresen futtatható az olcsóbb digitális jelfeldolgozó processzorokon (DSP) is, a költséget növelő alprocesszorok használata nélkül, melyekre például MPEG-4 lejátszási képesség beépítése esetén szükség lehet. A VP6 tisztán szoftveres megoldásként is eredményesen futtatható az erősebb DSP-ken és processzorokon.

Az On2 Technologies a videotömörítő kodek használatáért 2 dolláros díjat kér minden egyes lejátszó után. A kodekkel tömörített anyagot tartalmazó lemezek után viszont nem kell licencdíjat fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról