:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. november 12. 16:42

Aláírásgyűjtés az ingyenes internetszolgáltatás megmaradásért

Jövőre akár meg is szűnhet az ingyenes internetszolgáltatás intézménye, ha az új Elektronikus Hírközlési Törvény tervezetét a jelenlegi formában fogadja el a parlament -- derül ki a Freestart sajtóközleményből. Az ingyenesség megszűnése azonban nem csak a Freestartot fenyegeti, hanem a többi -- virtuális -- szolgáltatót is, azaz az Indexnetet, Prímnetet és a Freewebet is.

[HWSW] Jövőre akár meg is szűnhet az ingyenes internetszolgáltatás intézménye, ha az új Elektronikus Hírközlési Törvény tervezetét a jelenlegi formában fogadja el a parlament -- derül ki a Freestart sajtóközleményből. Az ingyenesség megszűnése azonban nem csak a Freestartot fenyegeti, hanem a többi -- virtuális -- szolgáltatót is, azaz az Indexnetet, Prímnetet és a Freewebet is.

A szolgáltatók szerint az új Hírközlési Törvény tervezetéből kimarad a díjmegosztás modellje, így pedig elesnek az ingyenes internetszolgáltatás egyetlen bevételi forrásától. Enélkül azonban nem tartható fönt az infrastruktúra, pénzt kell kérni a szolgáltatásért.

Nem csak az ingyenes internetezés szűnhet meg, hanem a most kapható fizetős hozzáférés-szolgáltatások is drágulhatnak, hiszen azok árába már belekalkulálták a szolgáltatók a díjmegosztásból származó jövedelmeket, így a modemes internetezés általában többe kerülhet január 1-től - függetlenül attól, hogy fizetős, vagy ingyenes szolgáltatást vesz igénybe az előfizető.

Érdekesség, hogy a díjmegosztás megszüntetése egy korábbi -- majd egy évvel ezelőtti -- dokumentumban is szerepelt, azonban akkor ezt azzal kompenzálták volna, hogy a díjmegosztás összegével csökkentik a behívások telefonköltségét. Erről a jelenlegi törvénytervezetben azonban szó sincs.

A HWSW által megkérdezett ingyenes szolgáltatást nyújtók mindegyikének van már konstrukciója arra az esetre, ha az ingyenes szolgáltatást valóban meg kellene szüntetni. A Freeweb például egy 380+áfás forintos emelt díjas SMS-t kérne egy hónapra azért, hogy tovább biztosítsa a szolgáltatást, a Freestart pedig szintén egy 1000 forint alatti havidíjjal kalkulál.

A szolgáltatók egy petíciót állítottak össze annak érdekében, hogy az országgyűlési képviselőket rábírják: egy kiegészítést tegyenek a törvény egyik paragrafusához. A petíció a www.freestart.hu/peticio.jsp címen érhető el: egy név és egy e-mail cím megadásával támogathatják a kezdeményezést az azzal egyetértők.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.