Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 12. 11:25

Szoftverkalózok áldozata a Nokia N-Gage

Az internet számos oldalán bukkantak fel játékok a nemrégiben bemutatott Nokia N-Gage konzolhoz.

Az internet számos oldalán bukkantak fel játékok a nemrégiben bemutatott Nokia N-Gage konzolhoz.

Amint az ismert, a Nokia N-Gage konzolhoz a játékokat MMC memóriakártyán lehet megvásárolni. Az internet sötét oldalain máris megjelentek ilyen szoftverek, amelyeket csak le kell tölteni és egy párezer forintért megvásárolható MMC kártyára áttöltve őket a felhasználók már élvezhetik is a "tiltott gyümölcsöt". Időközben az is kiderült, hogy a szoftverek bármilyen, Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonon elindíthatók.

A Nokia Series 60 szoftverplatformra épülő N-Gage egy háromsávos mobiltelefont, egy FM-rádiót, egy MP3-lejátszót, valamint egy Java-alapú játékkonzolt rejt magában. A készülék lelke egy 100 MHz-es ARM9 mikroprocesszor, a játékok élvezetét egy 176x208 pixel felbontású, 4096 színű kijelző segíti elő. A felhasználók MMC memóriakártyán vásárolhatják majd meg a játékokat, de le is tölthetik azokat. Az N-Gage lehetőséget biztosít majd többjátékos csatákra is, a készülékeket Bluetooth hálózaton vagy az interneten (GPRS) keresztül lehet majd összekapcsolni.

A Nokia bejelentette, hogy már vizsgálja az ügyet, noha a vállalat állítása szerint egyelőre még nem szerzett kézzelfogható bizonyítékot arra nézve, hogy a szemfüles hackerek hogyan kerülték meg a konzolba épített védelmet. "Tudunk olyan weboldalakról, ahonnan letölthetők a játékok feltört változatai" -- mondta a finn vállalat képviselője. "Nagyon komolyan vesszük az ügyet, hiszen ez lehetőséget ad a kalózoknak arra, hogy szerzői jogvédett anyagokhoz jussanak, ami törvénytelen."

A Nokia képviselője nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy az N-Gage játékai, amelyekért jelenleg 30-35 dollárt kell fizetni, hamarosan ingyen és legálisan is letölthetők lesznek az internetről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról