Szerző: Barna József

2003. november 12. 10:00

Megtévesztő Apple-reklám

[CNET] A brit médiafelügyelet a héten betiltotta az Apple egyik televíziós hirdetését . A testület szerint a reklámban elhangzó kijelentés, mely szerint a Power Mac G5 a világ leggyorsabb és legnagyobb teljesítményű személyi számítógépe, nem állja meg a helyét.

[CNET] A brit médiafelügyelet a héten betiltotta az Apple egyik televíziós hirdetését. A testület szerint a reklámban elhangzó kijelentés, mely szerint a Power Mac G5 a világ leggyorsabb és legnagyobb teljesítményű személyi számítógépe, nem állja meg a helyét.

Noha a reklám korábban megkapta a sugárzáshoz szükséges jóváhagyásokat, az Independent Television Commission (ITC), miután néhány néző panaszt emelt, ismét megvizsgálta a hirdetést. A testület szerint a rendelkezésre álló adatok szerint a vitatott állítás nem támasztható alá, ezért a reklám a jelenlegi formájában nem sugározható. Amint a döntés indoklásában fogalmaznak: "az állítást nem támasztják alá a független tesztek, és a G5 legjobb esetben is csupán olyan gyors, mint a hozzáférhető Intel-alapú munkaállomások."

Az Apple nem kívánta kommentálni a médiatestület döntését. A vállalat azonban megváltoztatta a brit felhasználóknak szánt honlapját, melyen immár nem található meg a kérdéses reklám. Az oldalon továbbá lábjegyzetet kapott a "világ leggyorsabb személyi számítógépe" kitétel is.

Az Apple állítását, mely szerint a Power Mac G5 a világ leggyorsabb személyi számítógépe, a felhasználók már a termék bejelentésének idején kétségbe vonták. Az összehasonlítás ugyanis vitatható módszertan mentén készült, és a független tesztek sem igazolják az Apple fölényét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról