Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 30. 11:22

Az Intel és az ATI erősít a grafikus chipek piacán

[x-bit labs] Az ATI további piaci részesedést hódított el az NVIDIA-tól, az integrált grafikus vezérlők piacán pedig erőteljesen növeli jelenlétét az Intel -- derül ki a Mercury Research jelentéséből.

[x-bit labs] Az ATI további piaci részesedést hódított el az NVIDIA-tól, az integrált grafikus vezérlők piacán pedig erőteljesen növeli jelenlétét az Intel -- derül ki a Mercury Research jelentéséből.

A piackutató cég állítása szerint a harmadik negyedévben az eladott grafikus vezérlők száma 13,7 százalékkal növekedett. Az összes piaci szegmenst figyelembe véve a legnagyobb gyártó az Intel volt, a kaliforniai cég 35 százalékos piaci részesedést szerzett. Az NVIDIA és az ATI 25, illetve 22 százalékos részesedést ért el. A VIA, a SiS és a Matrox a piacnak rendre 9, 8 és 1 százalékát szerezték meg.

A különálló asztali és mobil grafikus processzorok piacán az NVIDIA vesztett piaci részesedéséből, a harmadik negyedévet a cég 53 százalékkal zárta. Az ATI Technologies eközben 3 százalékponttal 40 százalékra növelte részesedését. A különálló asztali grafikus gyorsítók piacát az NVIDIA 62 százalékos részesedéssel vezeti, ez azonban 2 százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ATI 4 százalékponttal 32 százalékra növelte részesedését, a SiS és a Matrox 3-3 százalékkal zárták a harmadik negyedévet.

Mivel az ATI nem rendelkezik igazán olcsó DX9-gyorsítóval, ezért ebben a kategóriában GeForce FX 5200 megoldásának köszönhetően az NVIDIA 72 százalékos részesedéssel vezet. A felső kategóriás DX9-chipek piacán azonban a helyzet fordított, az ATI 68 százalékos részesedésével messze megelőzi a 32 százalékot birtokló NVIDIA-t.

Az integrált asztali grafikus vezérlők piacán az Intel egyértelműen vezet, a harmadik negyedévben a vállalat 3 százalékponttal 67 százalékra növelte részedését, miközben a SiS-é 2 százalékponttal 13 százalékra csökkent. Az NVIDIA és a VIA részesedése 17, illetve 3 százalék volt.

A mobil számítógépekbe szánt videovezérlők piacán az ATI továbbra is vezet, azonban a Centrino népszerűsége miatt az Intel jelentősen növelte jelenlétét. A világ legnagyobb félvezetőgyártója a noteszgépekbe szánt integrált vezérlők piacán 45 százalékos részesedéssel bír, az ATI 39 százalékkal a második, a harmadik helyen a 11 százalékos részesedéssel rendelkező VIA zárt.

A notebookokba szánt különálló videochipek szegmensében az ATI 71 százalékkal vezet, az NVIDIA 21 százalékos részesedéssel a második helyet szerezte meg. A SiS, a Silicon Motion és a VIA rendre 6, 1 és 1 százalékos részesedést szerzett. A teljes mobil piacon az ATI 56 százalékos részesedésselv ezet, az Intel 21 százalékkal második, az NVIDIA 12 százalékos részesedése a harmadik helyre volt elég. A SiS, a VIA és a Silicon Motion részesedésre rendre 6, 5 és 1 százalék volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról