:

Szerző: Barna József

2003. október 28. 11:13

Opteronos szuperszámítógépeket forgalmazna a Cray

[CNET] A szuperszámítógépeket fejlesztő Cray tegnap azt közölte, hogy tervei között szerepel a Red Stormban alkalmazott technológiákat felhasználó rendszerek széleskörű értékesítése. A jövőre üzembe állítandó, nagyteljesítményű Vörös Vihar az AMD Opteron processzorai épül.

[CNET] A szuperszámítógépeket fejlesztő Cray tegnap azt közölte, hogy tervei között szerepel a Red Stormban alkalmazott technológiákat felhasználó rendszerek széleskörű értékesítése. A jövőre üzembe állítandó, nagyteljesítményű "Vörös Vihar" az AMD Opteron processzorai épül.

A Red Storm szuperszámítógép egyedi megrendelésre készül a Sandia National Laboratory számára. A Sandia a Lockheed Martin tulajdonában lévő Sandia Corporation által üzemeltetett tudományos laboratórium, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős osztálya számára végez kutatásokat. A Sandia laboratóriumában készülnek az USA nukleáris fegyvereinek alkatrésztervei, illetve állami megrendelésre itt végeznek számos energiaügyi és környezetvédelmi kutatást.

A 90 millió dolláros költséggel megépítendő Red Storm lelkét 16 000-nél is több AMD Opteron processzor adja majd. A szuperszámítógép csúcsteljesítménye kezdetben 40 billió művelet lesz (teraOPS) másodpercenként, noha az architektúra többszáz teraOPS-ig skálázható. Ezzel a rendszer, amennyiben az ígéreteket sikerül valóra váltani, a világ leggyorsabb fürtözött rendszerévé emelkedhet. A fürt csomópontjait HyperTransport alapú, nagy sávszélességű hálózat köti majd össze.

A Cray állítása szerint az egyedi rendszerben felhasznált technológiákkal, Opteron processzorokkal és Linux operációs rendszerrel az elterjedt PC-s fürtöknél hatékonyabb szuperszámítógépek építhetőek. Amint azt a vállalat marketingalelnöke, Peter Ungaro elmondta: a kereskedelemben is kapható hálózati megoldások jól használhatók kisebb, kevéssé összetett problémák kezelésére, de az összetett feladatok elvégzése során ezek hatékonysága akár 5 százalék alá is csökkenhet. A Red Stormban alkalmazott megoldások esetében azonban a hatékonyság ennek öt-tízszerese is lehet.

Az AMD is úgy véli, lenne kereslet a Red Stormhoz hasonló rendszerek iránt. Tény, hogy az áprilisban bevezetett Opteron processzor igen népszerű a tudományos kutatásokra használt számítógépeket építő vállalatok körében. Az utóbbi hónapokban számos intézmény jelentette be, hogy megépítendő szuperszámítógépe az AMD 64 bites lapkáját használja majd. A Cray opteronos szuperszámítógép-rendszerei várhatóan 2004-ben jelennek meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.