Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 27. 11:24

Piacon az üzletembereknek szánt Nokia 6600

A Nokia bejelentette, hogy megkezte a nyáron bejelentett 6600 mobiltelefonjának szállítását az üzletekbe és a szolgáltatókhoz. A finn cég ezzel párhuzamosan indította útjára Try&Buy programját, amelynek keretében a vállalati felhasználók és fogyasztók kipróbálhatják a telefonra készített alkalmazásokat, mielőtt megvásárolják őket.

A Nokia bejelentette, hogy megkezte a nyáron bejelentett 6600 mobiltelefonjának szállítását az üzletekbe és a szolgáltatókhoz. A finn cég ezzel párhuzamosan indította útjára Try&Buy programját, amelynek keretében a vállalati felhasználók és fogyasztók kipróbálhatják a telefonra készített alkalmazásokat, mielőtt megvásárolják őket.

Az elsősorban üzletembereknek szánt háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) Nokia 6600 beépített személyi információkezelőt (PIM), biztonságos e-mail klienst, valamint XHTML böngészőt is tartalmaz. A telefon beépített, 2x digitális zoommal felszerelt kamerájával VGA felbontású fotókat vagy hangos videókat lehet rögzíteni. A felvett anyagok megtekintését 65 ezer színárnyalat megjelenítésére képes, nagyfelbontású kijelző biztosítja.

A készülék képes RealVideo vagy 3Gpp formátumú streaming video fogadására is. A képek és videók multimédiás galériába rendezhetők. A telefonban található SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language) segítségével, szövegek, hangok és képek felhasználásával a felhasználók multimédiás prezentációkat készíthetnek, küldhetnek és fogadhatnak. A vállalat közleménye szerint a SMIL egy egyszerű scriptnyelv, amelyben leírható a multimédiás prezentáció forgatókönyve.

A GSM hálózatokon kívül a Nokia 6600 támogatja a GPRS és HSCSD kapcsolatot is, emellett beépített Bluetooth adóvevővel és infravörös csatolóval is rendelkezik. A cég közleménye kiemeli, hogy az "integrált TCP/IP technológiának" köszönhetően a fájlok letöltése a Nokia 6600 esetében rendkívül gyors. A vállalati felhasználók számára a kommunikációt SSL és VPN kliens teszi biztonságossá. A telefont természetesen "mobil pénztárcával" is ellátták, így biztonságosan lehet vele online vásárolni.

A Series 60 platformra épülő telefonra a felhasználók Symbian 7.0, Java és MIDP kompatibilis alkalmazásokat is letölthetnek. A készülék 6 Mbyte beépített memóriával rendelkezik, de az értékesítési csomagban egy 32 Mbyte kapacitású MMC memóriakártya is található. Ezen a memóriakártyán számos szoftver próbaváltozata kapott helyet, amelyeknek teljes változatát a felhasználók a www.softwaremarket.nokia.com oldalon vásárolhatják meg.

A cég közleménye szerint a memóriakártyán egy világóra, egy nagyvárosok térképeit tartalmazó alkalmazás, egy flipper-játék, egy videoszerkesztő program, valamint egy Word-kompatibilis dokumentum-olvasó szoftver próbaváltozata kapott helyet. Emellett a Nokia 6600-hoz a gyártó mellékeli az Opera böngésző legújabb változatát, egy képkezelő szoftvert, valamint egy Bluetooth kapcsolaton keresztüli nyomtatáshoz szükséges programot.

A Nokia 6600 természetesen lehetőséget ad a menü, a hátterek, a hangok és a képek testreszabására és képes a polifónikus csengőhangok megszólaltatására. A finn cégtől származó adatok szerint a 6600 világosszürke és rózsaszín kivitelben kerül forgalomba. A készülék 122 grammot nyom, egy akkumulátor-feltöltéssel 4 óra beszélgetést vagy 10 nap készenlétet biztosít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról