Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 17. 11:26

Csak a jövő év második felében érkezik a 64 bites AMD processzorokon futó Windows

A Microsoft szerdán kiadta 64 bites AMD processzorokon futó Windows Server 2003 operációs rendszerének első tesztváltozatát, egyben közölte, hogy a szoftver végleges változata csak 2004 második félévében kerül piacra. Ugyanebben az időben jelenik meg az Opteron és Athlon 64 chipeket támogató Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems.

A Microsoft szerdán kiadta 64 bites AMD processzorokon futó Windows Server 2003 operációs rendszerének első tesztváltozatát, egyben közölte, hogy a szoftver végleges változata csak 2004 második félévében kerül piacra. Ugyanebben az időben jelenik meg az Opteron és Athlon 64 chipeket támogató "Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems".

A redmondi szoftvercég közölte, hogy hamarosan egy nyilvános tesztváltozat is napvilágot láthat a Windows Server 2003 64 bites változatából, a végleges változat azonban csak a jövő év második felében, a Windows Server 2003 első frissítésével egy időben kerül piacra. A "Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems" szoftver már béta állapotú, a kereskedelmi megjelenés azonban szintén csak 2004 második felében esedékes.

Az Athlon 64 szeptember végi premierjén az AMD úgy nyilatkozott, hogy a Windows Server 2003 és XP operációs rendszerek 64 bites változata már a jövő év első negyedévében megjelenik, ami jelentős lökést ad az Opteronra és Athlon 64-re épülő rendszerek elterjedésének, illetve teljesítményének. Most azonban úgy tűnik, hogy a processzorok 64 bites felépítéséből adódó előnyöket még jó ideig csak Linux operációs rendszer alatt lehet kihasználni.

A Sun Microsystems nemrég jelentette be, hogy Solaris operációs rendszerét elkészíti az AMD 64 bites processzoraira. A szervergyártó közölte, hogy az AMD64-et támogató Solaris tesztváltozata a jövő év első negyedévében jelenik meg, a végleges változat pedig valamikor 2004 folyamán kerül piacra. A Linux és a Windows mellett a Sun Solaris lesz a harmadik operációs rendszer, amely alatt kiaknázható a 64 bites AMD processzorok minden előnye.

A Microsoft közölte még, hogy hamarosan kiadja az Itanium processzorra írt Windows Server 2003 olcsó változatát, amely legfeljebb négy processzoros rendszereken használható. A Windows Server 2003 operációs rendszernek jelenleg csak az Enterprise Edition és Datacenter Edition változata fut Itanium-alapú gépeken, ezek a verziók 8, illetve 64 processzort támogatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról