:

Szerző: Barna József

2003. október 16. 10:20

A várakozásokat felülmúló eredményről számolt be az Apple

[WSJ, CNET] Az Apple tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. Az új termékek bevezetésének köszönhetően a számítógépgyártó vállalatnak sikerült jelentősen növelnie az árbevételét és -- ha csak szerény mértékben is, de -- felülmúlnia az elemzők várakozásait.

[WSJ, CNET] Az Apple tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. Az új termékek bevezetésének köszönhetően a számítógépgyártó vállalatnak sikerült jelentősen növelnie az árbevételét és -- ha csak szerény mértékben is, de -- felülmúlnia az elemzők várakozásait.

A szeptember 27-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben az Apple 1,72 milliárd dollár árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 1,44 milliárd dolláros forgalmával. A nettó nyereség 44 millió dollárra, részvényenként 12 centre rúgott, míg egy évvel korábban 45 millió dollár, részvényenként 13 cent volt. Az egyszeri tételeket nem számolva a profit 29 millió dollárt, részvényenként 8 centet tett ki. A Thomson First Call által megkérdezett elemezők részvényenként 7 centes nyereséget vártak.

Steve Jobs elnök-vezérigazgató a bejelentés kapcsán kiadott sajtóközleményben kiemelte, hogy az elmúlt negyedév a termékbevezetések jegyében telt. A vállalat piacra dobta Power Mac G5 számítógépét, és új PowerBook és iPod modelleket mutatott be, valamint még ebben a hónapban kiadja Panther kódnéven ismert új operációs rendszerét.

Az elmúlt három hónapban a vállalat 787 000 Mac számítógépet értékesített, ami 7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Power Mac-eladások nőttek a leglátványosabban, köszönhetően a Power Mac G5 bevezetésének. E modellekből az Apple 79 százalékkal többet adott el, mint a megelőző negyedévben. Csökkent ugyanakkor az iMac, az iBook és a PowerBook modellek forgalma. Az iPod lejátszók forgalma azonban 140 százalékkal 336 000 darabra nőtt.

A jelenlegi, első pénzügyi negyedévre a vállalat körülbelül 1,9 milliárd dolláros árbevételt vár valamelyest emelkedő nyereség mellett. A vezetők reményei szerint a Power Mac számítógépek növekvő forgalma jelentősen hozzájárul majd a növekedéshez. Az elemzők várakozásai szerint az Apple 1,81 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 14 centes nyereséget ér el a negyedév során.

Az Apple tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kerekedésben 1,10 százalékkal 24,82 dollárra nőtt, majd a tőzsdezárás után 4,03 százalékkal 23,82 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról