Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 13. 16:54

Várakozáson felüli eredményekről számolt be a Motorola

Chris Galvin
Chris Galvin
A Motorola ma, a tőzsdék nyitása előtt tette közzé harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég bevétele és nyeresége is felülmúlta az elemzői várakozásokat, elsősorban a vártnál lényegesen jobb mobiltelefon-eladások miatt.

A Motorola forgalma 6,53 milliárd dollárról 5 százalékkal 6,83 milliárd dollárra emelkedett, a nettó nyereség 111 millió dollárról 116 millió dollárra nőtt, részvényenként továbbra is 5 cent maradt. Az egyszeri költségek nélküli eredmény részvényenként 6 cent volt, ami kétszeresen felülmúlta az elemzők elvárásait. A Reuters Research által megkérdezett szakértők 6,44 milliárd dolláros bevételre és részvényenként 3 centes nyereségre számítottak.

Az önállósítás előtt álló félvezetőgyártó üzletág (Semiconductor Products Segment, SPS) negyedéves forgalma 1,2 milliárd dollár volt, ami 4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában elért bevételnél. Az SPS üzemi vesztesége 76 millió dollár volt, egy évvel korábban a részleg 13 millió dollár üzemi eredményt ért el. A chipgyártó üzletág megrendelései 8 százalékkal 1,4 milliárd dollárra emelkedett.

A vállalat közölte, hogy az SPS forgalma elsősorban a hálózati és vezeték nélküli kommunikációs berendezések iránti kereslet csökkenése miatt esett vissza, ugyanis a távközlési szolgáltatók továbbra is hezitálnak a beruházásokkal kapcsolatban. A Motorola október elején jelentette be, hogy önálló vállalattá szervezi félvezetőgyártó üzletágát, azonban hogy erre mikor és pontosan milyen körülmények között kerülhet sor, arról egyelőre nem nyilatkoztak az illetékesek.

A mobiltelefon-eladások 8 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedtek, a leszállított készülékek száma 19 százalékkal 20,2 millióra nőtt. A részleg megrendelései 44 százalékkal emelkedtek. A cég helyzetét nehezítette a mobiltelefon-piacon kialakult erős verseny, a mobiltelefon-divízió eredménye 39 százalékkal csökkent. A vállalat a negyedév során 17 mobiltelefont mutatott be, a negyedik negyedév során 18 új készülék piacra dobása várható.

A vállalat szeptember végén közölte, hogy távozik Chirs Galvin elnök-vezérigazgató, az igazgatótanács elnöke. Az 53 éves vezető azért mond le posztjáról, mert véleménye jelentősen különbözik a az igazgatótanács többi tagjaiétól a cég jövőjével kapcsolatban. Galvin marad a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártójának élén addig, míg meg nem találják utódját.

A Motorola bejelentette, hogy a negyedik negyedévben 7,5-7,8 milliárd dolláros bevételre és egyszeri költségek nélkül 11-15 cent közötti részvényenkénti eredményre számít. Szakértők korábban 7,43 milliárd dolláros bevétel mellett 12 centes részvényenkénti profitot vártak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról