:

Szerző: Ady Krisztián

2003. október 9. 14:58

A Pannon GSM és a Nokia végrehajtotta hazánk első WCDMA 3G teszthívását

A Pannon GSM és a Nokia bejelentette, hogy végrehajtotta hazánk első publikus harmadik generációs, WCDMA technikára alapozott mobil teszthívását. A bemutató során Huszlicska József, a Pannon GSM műszaki igazgatója egy kereskedelmi forgalomban is kapható Nokia 6650 mobiltelefont használt a hívás lebonyolítására.

A Pannon GSM és a Nokia bejelentette, hogy végrehajtotta hazánk első publikus harmadik generációs, WCDMA technikára alapozott mobil teszthívását. A bemutató során Huszlicska József, a Pannon GSM műszaki igazgatója egy kereskedelmi forgalomban is kapható Nokia 6650 mobiltelefont használt a hívás lebonyolítására.

A bemutató alatt számos harmadik generációs szolgáltatással, többek között internetböngészéssel, letöltéssel és MMS-szolgáltatásokkal demonstrálták a WCDMA kapcsolat tényleges 380 kbit/s-os letöltési sebességét.

A WCDMA az IMT-2000 előírásainak megfelelő szélessávú rádiótáviteli technika, melyet az UMTS (Universal Mobile Telekommunications System) és a Japán ARIB 3G szabvány ír le. A WCDMA-t kifejezetten 3G-s szolgáltatásokra, videotelefóniára, nagy sávszélességú adatátvitelre optimalizálták és a 2 GHz-es sávban jelöltek ki számára rádiófrekvenciás tartományt.

Egyetlen 5 MHz szélességű WCDMA csatorna használatával több szolgáltatás adatait lehet egy időben továbbítani 8 kbit/s-tól kezdve akár 2 Mbit/s sebességgel, így a felhasználó készüléke több szolgáltatást is nyújthat egy időben: miközben a telefonja nagy sebességgel tölti le az adatokat az internetről, az erre felkészített mobiltelefon kiváló minőségű videotelefonálást is lehetővé tesz majd. A WCDMA csúcssebessége a későbbiekben akár 8 Mbit/s is lehet.

A teszthívásban használt Nokia 6650 mobiltelefon 4096 árnyalat megjelenítésére képes színes kijelzővel és beépített kamerával rendelkezik, és a WCDMA mellett GSM900/1900 hálózatokban is használható. A készülék támogatja az EMS, MMS és WAP szolgáltatásokat és természetesen infravörös porttal és Bluetooth adóvevővel is ellátták. A telefon beépített kamerájának segítségével nem csak képeket, de akár videókat is képes rögzíteni, igaz, legfeljebb 128x96 pixeles felbontásban és 10 fps sebességgel.

"Ez az esemény is hangsúlyozza a Pannon GSM innovációs és új technológiákkal kapcsolatos fogékonyságát. Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy kielégítsük felhasználóink izgalmas, új szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeit, tekintet nélkül a szolgáltatás alapját képező technológiára" -- mondta Klaus Rasmussen, a Pannon GSM elnök-vezérigazgatója. "Figyeljük felhasználóink igényeit és figyelembe vesszük technológiai döntéseink során."

"Büszkék vagyunk, hogy együttműködhetünk a Pannon GSM-mel a felhasználók legmagasabb szintű kiszolgálásában" -- mondta Tolnay László, a Nokia Networks magyarországi leányvállalatának igazgatója. "Az esemény egyben demonstrálja, hogy a Nokia készen áll a szolgáltatók harmadik generációs igényeinek kiszolgálására mind EDGE és WCDMA 3G technológiák segítségével."

A két vállalat egyben megállapodást kötött egy teljes WCDMA 3G tesztrendszer telepítéséről, mely mind a harmadik generációs rádiófrekvenciás, mind a hálózati alapelemeket is tartalmazza. A tesztrendszer segítségével a Pannon GSM tovább kutathatja a harmadik generációs hálózat technikai és szolgáltatási lehetőségeit.

Pataky Dániel, a Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára az elmúlt napokban jelentette be, hogy az informatikai tárca várhatóan legkorábban 2004 második felében írhatja ki a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás tenderét. Az illetékes minisztérium jelenleg írja ki a tanácsadó kiválasztására a közbeszerzési pályázatot.

A Napi Gazdaság információi szerint a tanácsadónak 2004 február végéig kell választ adnia arra, hogy mennyi licencet adjanak ki, s milyen módon legyen elnyerhető a szolgáltatói jog. A meghirdetésre kerülő rádiófrekvenciák 2005. január 1-étől állnak majd rendelkezésre.

A 2004-es költségvetési javaslat szerint a távközlési koncesszióból származó 16,6 milliárd forintból 15,8 milliárd forint a harmadik generációs licencekből folyna be.

Kapcsolódó cikkünk:

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.