Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 8. 09:01

Új Hírközlési Törvény: általános vitára ajánlva

Az új Elektronikus Hírközlési Törvényt általános vitára ajánlotta tegnapi ülésén az országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága. Az egyhangú szavazást megelőzően a minisztérium képviselője és a bizottság tagjai egyaránt kifejtették véleményüket a törvénytervezettel kapcsolatban.

[HWSW] Az új Elektronikus Hírközlési Törvényt általános vitára ajánlotta tegnapi ülésén az országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága. Az egyhangú szavazást megelőzően a minisztérium képviselője és a bizottság tagjai egyaránt kifejtették véleményüket a törvénytervezettel kapcsolatban.

Mint Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára bevezetőjében elmondta: az új Hírközlési Törvény megalkotásával három célt kívánnak elérni: az uniós jogharmonizációt, a korábbi szabályozás hiányosságainak felszámolását és a távközlési piacon tapasztalható anomáliák megszüntetését, valamint a hírközlés-politika érvényre juttatását.

A törvénytervezet kiemelt figyelmet fordított a fogyasztók érdekeire is, többek közt a szolgáltatóválasztás és a számhordozhatóság megteremtésével. Az egyetemes szolgáltatás szabályozásával 250-300 ezer előfizetőt érintő kérdést rendeztek.

A hírközlés-politika kapcsán a helyettes államtitkár elmondta: kiemelt cél az internethasználat elterjedése, ám ehhez nem csak a törvényi szabályozásra van szükség, hanem a PC-penetráció növelésére és az internettel, internetezéssel kapcsolatos igény megteremtésére is.

Rogán Antal, a Fidesz képviselője -- az informatikai és távközlési bizottság elnöke -- kifejtette: önmagában a törvény nem fogja olcsóbbá tenni az internet-hozzáférést, sem a telefonhasználatot, ám ezeket nem is lehet szabályozással kikényszeríteni. Hozzátette még: a helyi szolgáltatóválasztás megteremtése is kevésnek tűnik egy olyan helyzetben, mikor egyes szolgáltatásokért nem tolonganak a piacon a vállalkozások.

Az új törvény tervezetéből -- melynek parlamenti expozéjára a jövő héten kerül sor -- kimaradtak az Internetszolgáltatók Tanácsa által a közelmúltban jelzett félreérthető passzusok: így az előfizetőknek nem kell tartaniuk az otthoni hálózatok után fizetendő illetékektől, valamint a domainregisztráció és az IP-címkiosztás sem került a minisztérium hatáskörébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról