:

Szerző: roberto

2003. október 6. 22:36

Az IBM, a Novell és a Red Hat után az SGI is az SCO-ügy fontos szereplőjévé válhat

Az elmúlt hét történései alapján bizton állítható, hogy a

Az elmúlt hét történései alapján bizton állítható, hogy a Silicon Graphics is az egyre tovább húzott SCO-ügy szereplőjévé válik. A cég október elsején a Linux-közösségnek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben elismeri, hogy a Unix System V-ből származó kódrészleteket adott a Linux forráskódjához. Mindez annak az elmúlt hónapokban végzett belső ellenőrzésnek az eredménye, amit az SCO-ügy nyári fejleményei után végeztek. Bár tényleg találtak az SGI-nél linuxos vonatkozású System V-kódot, az arányok igen árulkodóak: az SGI az elmúlt négy évben több mint egymillió programsornyi forráskódot adott ki nyílt forráskódú licenceléssel, ebből csupán töredékek, összesen körülbelül kétszáz sor az, amely valóban a System V-ből való.

A Linux kernelbe bekerült sorokat azóta már újraírták, az augusztusban kiadott 2.4.22-es verzió forráskódja, illetve a készülő 2.6-os kernel legújabb változatai már nem tartalmaznak ilyen kifogásolható részeket. Az SCO Group természetesen nem elégedett az SGI vizsgálatának eredményeivel, a utahi cég azt állítja korábbi szerződésekre hivatkozva, hogy minden olyan linuxos forráskód fölött rendelkezik, amit valamelyik nagy Unix-licencelő vállalat (pl. az SGI vagy az IBM) adományozott a linuxos közösségnek. Az SCO ezen követelése olyan eredeti fejlesztésekre is kiterjed, mint például az először az OS/2 operációs rendszerhez elkészült IBM JFS naplózó fájlrendszer, vagy épp az SGI XFS nevű naplózó fájlrendszere. Az SCO Group véleménye szerint ugyanis minden olyan kód, amit a Unix-licencelő vállalatok írtak, és bármilyen köze van a Unixhoz, az SCO Group szellemi tulajdonát képezi.

Az SGI álláspontja szerint azonban az SCO Group további követelései teljesen alaptalanok, hiszen az XFS az SGI saját fejlesztése, a kód semmilyen értelemben nem a System V-ből származik, így az SGI-nek minden joga megvan ahhoz, hogy akár nyílt forráskódú licenceléssel is kiadja. Az SGI a már említett nyílt levélben rámutat arra, hogy az SCO azért érthette félre a helyzetet, mert cég az SGI IRIX operációs rendszerrel is kiadta az XFS-t, ám arra soha nem voltak érvényesek a System V felhasználására vonatkozó licencfeltételek.

Az SCO Group, ahogy korábban azt már az IBM-mel is megtette, október 14-én egyoldalúan fel fogja mondani az SGI-vel kötött korábbi Unix licencszerződését. Az kérdéses, hogy ennek lesz-e bármilyen hatása is az SGI IRIX rendszereinek forgalmára, hiszen a júniusban az SCO által felmondott Unix-szerződés ellenére az IBM is tovább értékesíti saját Unix-változatát, az AIX-ot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.