Szerző: Vörös Péter

2003. október 7. 08:20

A Nordea 2,6 milliárd dolláros szolgáltatási szerződést kötött az IBM-mel

[CNET] Az IBM bejelentette, hogy tíz évre szóló, 2,6 milliárd dollár értékű IT-outsourcing szerződést kötött Észak-Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójával, a Nordeával. Az ügylet révén a Nordea a fix IT-költségekről áttérhet a ténylegesen felhasznált rendszerekért és technológiákért történő fizetésre az IBM on-demand szolgáltatás keretében.

[CNET] Az IBM bejelentette, hogy tíz évre szóló, 2,6 milliárd dollár értékű IT-outsourcing szerződést kötött Észak-Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójával, a Nordeával. Az ügylet révén a Nordea a fix IT-költségekről áttérhet a ténylegesen felhasznált rendszerekért és technológiákért történő fizetésre az IBM "on-demand" szolgáltatás keretében.

"Pénzügyi szempontból jelentős változás lesz az, hogy a fix IT-befektetéseket felváltják az on-demand kiadások, ezáltal csökkenteni lehet a többletkapacitásokat és átláthatóbbá válik az erőforrások felhasználása" -- mondta Jarle Haug, a Nordea IT-vezetője.

"A lépés egyúttal technológia-konszolidációt is jelent, ez nekünk óriási kihívást jelentett volna. Úgy véljük, hogy az IBM az egyedüli olyan szolgáltató, amely képes mindazt nyújtani, amire szükségünk van" -- vélekedik Haug. "A várakozások szerint csökkenni fognak az IT-költségek annak ellenére, hogy volumennövekedés lesz az olyan IT-intenzív üzletágakban, mint az e-banking."

Az IT-költségek csökkentése és a kulcsfontosságú üzletágakra való összpontosítás érdekében a nagyvállalatok egyre szívesebben fordulnak az olyan IT-szolgáltatókhoz, mint az IBM, az Electronic Data Systems (EDS) és a Hewlett-Packard a számítógéprendszerek átvételével és más IT-szolgáltatások nyújtásával kapcsolatban. Az ilyen megállapodások egyik típusa az ún. "on-demand computing", más néven "utility computing", ez azt jelenti, hogy a vállalatok a felhasználásnak megfelelően fizetnek az alkalmazásokért, a tárolásért vagy a feldolgozókapacitásért, hasonlóan a villany- és a telefonszolgáltatáshoz.

Az IBM közölte, hogy a Nordea-megállapodás a cég harmadik legnagyobb on-demand computing ügylete, az American Express-szel és a J.P. Morgan Chase-szel kötött IT-outsourcing szerződések után. Az IBM az utóbbi időben tovább erősítette helyzetét az IT tevékenység-kihelyezési piacon, különösen a utility computing területen.

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb jelentése szerint továbbra is az IBM vezet a 68,5 milliárd dolláros globális IT tevékenység-kihelyezési piacon. A Nagy Kék részesedése 22 százalék volt az IT-outsourcing piacon 2002-ben, a cég tevékenység-kihelyezési szolgáltatási bevételei elérték a 15,3 milliárd dollárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról