Szerző: roberto

2003. október 4. 18:27

A Gartner szerint szabadalmi háború alakulhat ki Európa és az Egyesült Államok között

[CNET, ZDNet UK, HWSW] A Gartner piackutató szerint az Európai

[CNET, ZDNet UK, HWSW] A Gartner piackutató szerint az Európai Parlament szeptember 24-i döntése, amelynek alapján az Unióban nem szabadalmaztathatók önmagukban a szoftverek, illetve az üzleti eljárások, szabadalmi háborúhoz vezethetnek Európa és az Egyesült Államok között, és az is elképzelhető, hogy bizonyos európai e-kereskedelmi site-ok elérése az USA-ból illegális lehet. Bár az elmúlt héten megszavazott uniós direktíva lehetővé teszi a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságát, a szöveg több olyan kiegészítést is tartalmaz, amelyek a szoftverek és algoritmusok szabadalmaztathatóságát jelentősen korlátozzák.

Az Egyesült Államokban az üzleti eljárások és a szoftverek önmagukban is rutinszerűen szabadalmazott dolgoknak számítanak, és ezt a helyzetet erősen kritizálják az ottani IT-vezetők, szoftverfejlesztők és közgazdászok, mert ezen a területen a szabadalmak visszafogják a versenyt és az innovációt. Európai gazdasági szakértők egy csoportja is hasonló következtetésekre jutott, és még a szavazás előtt arra figyelmeztették az Európai Parlamentet, hogy egy, az egyesült államokbeli rendszerhez hasonló direktíva súlyosan hátráltatná az európai innovációt, növekedést és versenyképességet, illetve hátrányos helyzetbe hozná a szoftverekkel foglalkozó európai kis- és középvállalatokat.

Noha az Unió szabadalmi rendszere talán hatékonyabb, a Gartner kiemelt néhány olyan problémát, amelyek az európai és az egyesült államokbeli rendszer különbözőségéből adódhatnak. Ha például létezne egy olyan e-kereskedelmi technológia, amely védett az Egyesült Államokban, ám nem szabadalmaztatható az Európai Unióban, az USA-beli felhasználók törvényt sértenének, ha az adott technológiát alkalmazó EU-s weboldalt használnának -- figyelmeztet a Gartner.

A cég előrejelzései szerint egyébként a megszavazott direktíva hatásait 2005 vége előtt aligha lehet majd érezni, leghamarabb ugyanis ekkor kezdik majd el a tagállamok átültetni az irányelveket saját törvénykezésükbe. A direktívát a EU Parlament döntése után, ám végső elfogadás előtt még megvizsgálja az Unió legmagasabb szintű politikai döntéshozó szervezete, az Európai Tanács, majd a Miniszterek Tanácsa, és csak ezek után kerülhet a tagállamok törvénykezése elé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról