Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 3. 17:31

Lefoglalhatják a hazai spammerek számítógépeit

Már a parlamenti bizottságok előtt van a hétköznapokon csak e-ker törvényként emlegetett, teljes nevén az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény módosításáról szóló javaslat.

[HWSW] Már a parlamenti bizottságok előtt van a hétköznapokon csak e-ker törvényként emlegetett, teljes nevén az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény módosításáról szóló javaslat.

Magyarország EU tagságának hatálybalépésével egy időben -- várhatóan 2004. május elsején -- lép hatályba az e-ker törvény módosítása -- feltéve, hogy a parlament az erre vonatkozó javaslatot jóváhagyja. A parlament honlapján olvasható módosító javaslat több újdonsággal is szolgál: az uniós direktíváknak megfelelően erősödik az önszabályozás szerepe, annak állami támogatottsága, illetve végre egy hiányzó láncszemet is pótolni látszik a törvény, ezután ugyanis komoly szankciókkal számolhatnak a kéretlen reklámlevél-küldők.

A törvénymódosítás szerint a spamtörvényként ismert 14. paragrafus megsértőneki -- akik a címzett egyértelmű, előzetes hozzájárulásával nem rendelkeznek és mégis reklám e-mailt postáznak -- a Hírközlési Felügyelet (mire a törvény életbe lép: Hírközlési Nemzeti Hatóság) végső esetben lefoglalhatja vagy zár alá veheti a spammeléshez használt számítógépeit, mi több, akár a reklámlevél küldéséhez használt eszközök tárolóhelyiségét is bezárhatja.

Az egyelőre még meg sem szavazott törvénytervezet -- pontosabban az annak betartatását feladatul kapó hírközlési hatóság -- reménysugarat jelenthet a kéretlen levelekkel elözönlött postafiókok tulajdonosainak -- legalábbis a hazai spamek vonatkozásában.

A tervezet nagyobb szerepet szán ugyanakkor az önszabályozó szakmai szervezeteknek is: e érdekképviseleti testületekre bízza, hogy a saját etikai kódexük alapján milyen további szankcióval sújtják a kéretlen reklámlevelek küldőit.

A törvénymódosító javaslat számos más változást is tartalmaz, így többek közt annak a szándéknak a kinyilvánítását, hogy az állam támogatná a fogyasztói és érdekképviseleti szervezeteket. Így például abban is, hogy az uniós csatlakozást követően e szervezetek az etikai szabályaikat az EU hivatalos nyelvein is közzétegyék, illetve megismerhessék más szervezetek kódexeinek alkalmazása során szerzett tapasztalatokat.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról