Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 3. 14:39

Szorosabb együttműködésre van szükség a chipgyártók és a félvezetőipari berendezések gyártói között

Mike Splinter
Mike Splinter
A chipgyártóknak lényegesen realisztikusabban kellene meghatározni technológiai útitervüket, így a félvezetőipari berendezések gyártói dollármilliárdokat takaríthatnak meg a kutatás-fejlesztésen. A lapkagyártóknak és berendezés-gyártóknak szorosabb együttműködésre van szükségük -- mondta az Applied Materials új elnök-vezérigazgatója, Michael Splinter.

A kaliforniai San Joséban rendezett International Symposium on Semiconductor Manufacturing (ISSM) konferencián a félvezetőiparban használatos berendezések legnagyobb gyártójának vezetője kifejtette, hogy a chipgyártóknak szűkíteniük kellene jövőbeli technológiákra vonatkozó elképzeléseiket.

Az egyik ilyen terület a felhasznált tranzisztorok típusa és a hozzájuk szükséges gyártási eljárások kérdése. Amennyiben a félvezetőipar szereplői nem szűkítik lehetőségeiket, a chipgyártásban használatos berendezések előállítói nem tudják kifejleszteni a szükséges technológiákat, "ezek a tranzisztorok sosem kerülnek gyártásba" -- véli Splinter.

Mike Splinter közel 20 évig dolgozott az Intelnél, ahol számos pozíciót töltött be. Legutóbb az értékesítésért és marketingért felelős részleget vezette, de korábban a gyártástechnológiáért és gyártásért felelős részleg igazgatójaként dolgozott. Egy időben még a jelenlegi vezérigazgató, Craig Barrett utódaként is emlegették.

Az Applied Materials elnök-vezérigazgatója szerint a félvezetőgyártóknak és a berendezésgyártóknak szorosabban együtt kellene működni annak érdekében, hogy megoldódjon a félvezetőipar két legnagyobb problémája: a chipgyártásban használt berendezések fejlesztése, valamint a gyártókapacitás előrejelzése.

Splinter úgy véli, a félvezetőgyártóknak továbbra is tartani kell a kétéves gyártástechnológiai ciklusokat. "Ha nem térsz át következő generációs gyártástechnológiára, valaki más majd megteszi és lemaradsz" -- mondta az Applied Materials elnök-vezérigazgatója.

Noha Splinter gyártástechnológia szempontból egyetért Moore törvényével, hangsúlyozta, hogy a félvezetőgyártásban használatos technológiai útiterv (International Technology Roadmap for Semiconductors, ITRS) szerzőinek realisztikusabb gondolkodásra lenne szüksége.

"A terv inkább forradalmi mint valóságos, emiatt a gyártóknak túl sokat kell új technológiákra költeni" -- mondta Splinter, aki példaként említette a 300 milliméteres wafereket és az alacsony k-együtthatójú dielektrikumokat, amelyek bevezetése az eredeti útitervekhez képest lényeges késéssel történt meg.

Kérdésre válaszolva Splinter kifejtette, hogy senkit sem hibáztat a valószerűtlen tervek miatt. "A múlt már elmúlt. Nem hibáztatok senkit" -- mondta az Applied Materials vezetője, aki hozzátette, hogy jövőben a vállalata nagyobb szerepet kíván játszani az ITRS kidolgozásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról