Szerző: roberto

2003. szeptember 25. 22:31

Hosszú távú tervek a Red Hattől: Open Source Architecture

[Red Hat, CNET] A héten linuxos piac legnagyobb szereplője, a Red Hat Inc. új

[Red Hat, CNET] A héten linuxos piac legnagyobb szereplője, a Red Hat Inc. új hosszú távú stratégiát jelentett be. Az észak-karolinai cég célja egy átfogó és rugalmas, nyílt forráskódú szoftverekre épülő vállalati architektúra létrehozása. A tervek szerint az Open Source Architecture egy szabványokra épülő, biztonságos, stabil és menedzselhető infrastruktúra lesz, amelyre üzleti alkalmazások telepíthetőek, amit a vásárlók egyedi értekkel tölthetnek fel, és ami teljesen kontrollálható a nyílt forráskódú fejlesztési modellből adódóan.

Az Open Source Architecture felépítésének első lépése a platformréteg létrehozása lesz, amelyhez a hamarosan megjelenő Red Hat Enterprise Linux 3-at szeretnék felhasználni. További lépésekként a szoftvercég újabb, üzletileg is kritikus programrendszerek támogatását tervezi a Red Hat Enterprise Linux szoftverplatformon, köztük alkalmazásfejlesztési, fürtözési és rendszerfelügyeleti megoldások bevezetését.

Paul Cormier, a Red Hat műszaki részlegének alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a vállatoknak még ma is több cégtől kell szoftvereket beszerezniük, amennyiben Linux-alapú szerverrendszereket szeretnének összeállítani. A különböző forrásokból beszerzett termékek azonban nem minden esetben kompatiblisek. Cormier úgy gondolja, hogy a Red Hat a vállalati termékeivel az ilyen problémák többségét (párhuzamos verziók, bináris kompatibilitás hiánya) megoldotta, és most a fennmaradó résszel is meg kívánnak birkózni.

A nagy tervekkel a Red Hat a vállalati szoftverpiacra szeretne betörni, és ezzel együtt megküzdeni azzokkal a véleményekkel, amelyek szerint a cég végeredményben csupán egy újabb kereskedelmi szoftvergyártó. Steve O'Grady, a RedMonk piackutató elemzője úgy véli, hogy a Red Hat szeretne lenni a nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó vállalati megoldásszállító a Sunnal és az IBM-mel ellentétben, akik tulajdonképpen a védjegyzett kereskedelmi szoftvermegoldások szállítói. O'Grady szerint "az ilyen ambíciók megvalósítása eléggé bonyolult, nincs túl sok olyan cég, amely felvállalhatná ezt a szerepet".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról