:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 25. 16:02

Lendületben az Acer notebook-gyártó üzletága

A legnagyobb tajvani, márkás notebook-gyártóként ismert Acer képviselője szerdán, a Computex kiállításon tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az idei negyedik negyedévben a noteszgép-eladások 40 százalékos növekedésére számít, amelynek oka elsősorban a vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelkező, Intel Centrino platformra épülő modellek népszerűsége.

A legnagyobb tajvani, "márkás" notebook-gyártóként ismert Acer képviselője szerdán, a Computex kiállításon tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az idei negyedik negyedévben a noteszgép-eladások 40 százalékos növekedésére számít, amelynek oka elsősorban a vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelkező, Intel Centrino platformra épülő modellek népszerűsége.

Campbell Kan, az Acer notebookokért felelős termékigazgatója elmondta, hogy a vállalat forgalmában 65 százalékát adják a hordozható számítógépek. "A negyedik negyedév mind az Acer, mind pedig a globális PC-piac szempontjából nagyon jónak ígérkezik" -- közölte Kan. "A piac két évig halódott, azonban az emberek végre ismét elkezdtek számítógépeket vásárolni."

Kan becslései szerint az Acer a tavalyi negyedik negyedévhez képest akár 30-40 százalékkal tudja növelni az eladott notebookok számát, ez akár 600 ezer értékesített konfigurációt is jelenthet. A tajvani vállalat jelenleg a hatodik legnagyobb notebook-gyártó, a cég piaci részesedése 5,4 százalék. Kan elmondta, hogy a jövő évben az Acer az idei 1,8-2 millióról 2,8-3 millióra kívánja növelni az eladott noteszgépek számát. A költségek csökkentése érdekében már az Acer is szerződéses gyártókkal gyártatja egyes notebookjait.

"Az elkövetkező 3-5 év alatt a noteszgépek piaca végig nagyobb ütemben növekedik majd az asztali gépekénél" -- véli Kan, aki szerint a növekedés hátterében részben a vezeték nélküli internetezésre kialakuló igény áll majd. Ennek az igénynek a kielégítésére jött létre az Intel Centrino platform, amely vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaz. Kan szerint az Acer által gyártott gépek 40 százaléka Centrino technológiára épül.

A tajvani vállalatok adják a világ notebook-gyártásának több mint felét. A tajvani Market Intelligence Center adatai szerint 2002-ben a helyi cégek összesen 18 millió noteszgépet gyártottak, míg egy évvel korábban 14 milliót. Eközben az összeszerelt asztali számítógépek száma 25 millió maradt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.