:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 25. 10:32

Az STMicroelectronics három éven belül félvezetőgyárat épít Kínában

Laurent Bosson
Laurent Bosson
[EET] Laurent Bosson, az STMicroelectronics gyártási alelnöke közölte, hogy a vállalat 300 mm átmérőjű szilíciumostyát használó gyárat nyit Kínában, mihelyt forgalma eléri a 2 milliárd dollárt ezen a piacon. Bosson szerint erre nagyjából három évet kell várni.

Bosson kijelentette, hogy mihelyt az eladások elérik a 2 milliárd dolláros szintet, a cég elkezdi a 300 mm átmérőjű szilíciumostyát használó gyár [fab] építését. Ezzel együtt a körülményektől függően előfordulhat az is, hogy a gyár eleinte 200 mm átmérőjű szilíciumostyákat fog használni.

"Három éven belül jelen kell lennünk Kínában" -- mondta Bosson újságíróknak az STMicroelectronics épülőben lévő M6 chipgyáránál az olaszországi Cataniában. "Ha az ottani forgalom meghaladja a 2 milliárd dollárt, a hatóságok első kérdése az lesz: Hol van az Önök gyára?" Az STMicroelectronics legutóbbi éves forgalma Kínában majdnem elérte az 1 milliárd dollárt.

Európa legnagyobb félvezetőgyártójának jelenleg három színhelyen mintegy 600 mérnöke van a világ legnépesebb országában, Bosson szerint ez a szám a következő néhány évben akár a 900-at is elérheti. A kínai fab az MP6-os létesítmény másolata lesz. A hírek szerint a 220 ezer négyzetméteres alapterületű félvezetőgyár egész Európában a legnagyobb épülőben lévő projekt.

Az alelnök megjegyezte, hogy nem híve a gyakran használt "pontos másolat" folyamatstratégiának, ehelyett inkább az "intelligens másolat" eljárást preferálja, amelynél felhasználják a korábbi üzemeknél szerzett tapasztalatokat.

A cataniai chipgyár 2004 negyedik negyedévében kezdi el a termelést, 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával, amelyet a cég franciaországi Crolles-2 300 mm-es tesztüzemében fejlesztenek ki. Cataniában van a cég 150 mm-es átmérőjű szilíciumostyát használó gyára, az M5.

Bosson kiemelte, hogy a cég egyedül fogja megépíteni a kínai gyárat, mivel fontosnak tartják a teljes tulajdon megőrzését mind a folyamatirányítást, mind a pénzügyi hátteret illetően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.