Szerző: roberto

2003. szeptember 23. 21:44

Tesztelhető az UHU-Linux 1.1 első bétája

A hétvégén megjelent az UHU-Linux 1.1 első publikus bétája. A tesztelésre szánt operációs rendszer ISO fájlként az ftp.uhulinux.hu címről tölthető le, a tükörszerverek listája a download.uhulinux.hu -n található. A rendszer naprakész szoftverkomponensekből épül fel, alapját a 2.4.22-es kernel adja, a programcsomagok a GCC (GNU fordítógyűjtemény) 3.3.1-es verziójával készültek, a glibc 2.3.2-t használva. A grafikus munkakörnyezetek terén fontos újdonságnak számít az alig két hete kiadott GNOME 2.4, valamint a múlt héten megjelent 3.1.4-es KDE felvétele. Az alkalmazásfrissítések közül említésre méltó a Mozilla 1.4 böngészőprogram-csomag, az Abiword 2.0 szövegszerkesztő, illetve a Gnumeric 1.2 táblázatkezelő.

A hétvégén megjelent az UHU-Linux 1.1 első publikus bétája. A tesztelésre szánt operációs rendszer ISO fájlként az ftp.uhulinux.hu címről tölthető le, a tükörszerverek listája a download.uhulinux.hu-n található. A rendszer naprakész szoftverkomponensekből épül fel, alapját a 2.4.22-es kernel adja, a programcsomagok a GCC (GNU fordítógyűjtemény) 3.3.1-es verziójával készültek, a glibc 2.3.2-t használva. A grafikus munkakörnyezetek terén fontos újdonságnak számít az alig két hete kiadott GNOME 2.4, valamint a múlt héten megjelent 3.1.4-es KDE felvétele. Az alkalmazásfrissítések közül említésre méltó a Mozilla 1.4 böngészőprogram-csomag, az Abiword 2.0 szövegszerkesztő, illetve a Gnumeric 1.2 táblázatkezelő.

Az UHU-Linux 1.1 első bétájában megkezdődött a telepítőkészletben található alkalmazások egységes, konzisztens menürendszerbe szervezése. Az egyéb disztribúciókból már ismerős, mindig csak a telepített programokat tartalmazó menük a GNOME és a KDE grafikus környezetek alatt éppúgy meg fognak jelenni, mint Blackbox, Enlightenment, FVWM, IceWM, Sawfish, Window Maker ablakkezelők, illetve az XFce grafikus környezet alatt is.

További újdonság, hogy a GNOME, a KDE és az XFce környezet, valamint az ezekbe illeszkedő GTK1, GTK2 és QT-alapú alkalmazások egységes megjelenést kaptak, a korábbi sárga-zöld színeket a jóval elegánsabb, a Red Hat Linuxból kölcsönzött Bluecurve nevű téma váltotta fel. A rendszerindítás, futásiszint-váltás, leállítás során futó szkriptek terén ugyancsak komoly módosítások történtek. A fejlesztők minden hibajelentést szívesen fogadnak a dev@uhulinux.hu levelezőlistán, a stabil rendszerre vágyóknak azonban még nem ajánlják a készülő 1.1-et.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról