Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 23. 17:37

GoForce: mobil eszközökben használható grafikus vezérlővel jelentkezett az NVIDIA

Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun Huang
A Computex kiállításon az NVIDIA bemutatta mobil eszközöbe szánt grafikus processzorcsaládjának csúcsmodelljét, a GoForce 2150 chipet. A vállalat nemrégiben vásárolta fel az ilyen jellegű termékeket fejlesztő és gyártó MediaQ vállalatot, ennek a tranzakciónak az első gyümölcse a GoForce.

Az NVIDIA bejelentése szerint a GoForce 2150 egy alacsony fogyasztású médiafeldolgozó chip mobil eszközök, például kéziszámítógépek vagy mobiltelefonok számára. A lapka másodpercenként 11 darab 1,3 megapixel felbontású kép feldolgozására képes és beépített támogatást tartalmaz több mint 70 különféle kijelző interfészhez. Az NVIDIA állítása szerint a GoForce 2150 teljesítménye 25-ször nagyobb, mint a Nintendo Game Boy Advance-é.

Jen-Hsun Huang, az NVIDIA vezérigazgatója magabiztosan nyilatkozott a GoForce sikerével kapcsolatban. Elmondása szerint a kamerával felszerelt tenyérgépek és mobiltelefonok terjedése rendkívül kedvező piaci lehetőségeket nyit meg egy ilyen, alacsony fogyasztású és nagy teljesítményű képfeldolgozó proceszor számára.

"Minden mobiltelefonos jobb készülékre vágyik" -- mondta Huang. "A jövő év a minden hájjal megkent készülékeké lesz. Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója közölte, hogy "sok" gyártó tervezi a GoForce 2150 használatát, azonban a Mitac Mio 8390 mobiltelefonon kívül egyelőre konkrét megállapodásról vagy termékről nem tudott beszámolni. A MediaQ ügyfelei közé tartozott a Mitsubishi, Siemens, Palm, Sharp, Philips Electronics, Dell és a Sony is.

Az NVIDIA mobil üzletágának elnöke, Phil Carmack szerint az idei év végén már kereskedelmi mennyiségben kerülnek olyan mobiltelefonok a piacra, amelyek az NVIDIA GoForce 2150 chipre épülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról