:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 23. 14:03

A FlowFX visszatér: képek az NVIDIA NV38 és NV36 chipes referenciakártyákról

A tajpeji Computex kiállításon láthatóak az NVIDIA legújabb generációs videochipeire épülő grafikus kártyák. A kaliforniai cég a kiállítás alkalmával jelenti be hivatalosan az NV38 és NV36 kódnevű grafikus chipeket.

A tajpeji Computex kiállításon láthatóak az NVIDIA legújabb generációs videochipeire épülő grafikus kártyák. A kaliforniai cég a kiállítás alkalmával jelenti be hivatalosan az NV38 és NV36 kódnevű grafikus chipeket.

Az NV38-ra épülő kártyán látható hűtőrendszer a FlowFX II nevet kapta. Elődjétől eltérően a hűtő nem a forró levegőt fújja ki a számítógépházon kívülre, hanem a házon kívül levő, szobahőmérsékletű levegőt szívja be és azzal hűti a forrófejű videochipet. Az NV38 órajeléről, vagy a hozzá kapcsolt memória órajeléről vagy típusáról egyelőre nem szivárgott ki információ.

Az NV36 (GeForce FX 5700) az NV31-et (GeForce FX 5600) hivatott leváltani az NVIDIA termékpalettáján. Újdonsága, hogy elődjével ellentétben a versenyképes GeForce FX 5900 architektúrára épül. A lapka 82 millió tranzisztorból áll, 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, mégpedig az IBM üzemében, nagyobb testvéréhez hasonlóan 256 bites memóriabuszt használ, ám azzal ellentétben csupán 4 renderelő futószalagot tartalmaz. Egy kiszivárgott anyag szerint grafikus processzor 500 MHz-es órajelen üzemel majd, 1 GHz-es DDR memóriachipek társaságában.

Amint látható, az NV36-ra épülő referenciakártya hűtése teljesen hétköznapi. A GeForce FX 5950 és GeForce FX 5700 specifikációinak hivatalos bejelentése a kiállítás ideje alatt várható. Az NVIDIA elnök-vezérigazgatójának részvételével rendezett eseményre a HWSW is meghívást kapott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.